Suprafaţa banchizei din zona arctică a scăzut pentru a doua oară sub 4 milioane de kilometri pătraţi

Foto: ziare.com
0

Pentru a doua oară de la debutul din 1979 al măsurătorilor din satelit, suprafaţa banchizei arctice a scăzut sub 4 milioane de kilometri pătraţi, au anunţat luni reprezentanţii Centrului Naţional de Date despre Zăpadă şi Gheaţă din Statele Unite (National Snow and Ice Data Center – NSIDC), citaţi de DPA.

Actual, gheaţa din zona arctică a atins nivelul său anual minim pe 15 septembrie – o suprafaţă de 3,74 milioane de kilometri pătraţi -, iar specialiştii se aşteaptă ca ea să reînceapă să se extindă pe măsură ce temperaturile scad şi Soarele apune mai devreme, odată cu venirea toamnei.

În viitor, suprafaţa banchizei arctice urmează o curbă descendentă, întrucât cele mai scăzute 14 niveluri ale sale au fost înregistrate în ultimii 14 ani.

Însă recordul negativ absolut a fost înregistrat în 2012, când suprafaţa totală a banchizei arctice a fost de 3,41 milioane de kilometri pătraţi, potrivit Reuters.

În acest sens specialiştii în mediu avertizează că intensificarea fenomenului de topire a banchizei va contribui la încălzirea oceanelor şi la rate crescute de extincţie a unor specii, conform DPA.

“A fost un an nebunesc acolo, în Nord, cu suprafaţa banchizei care s-a apropiat de recordul său minim, cu valuri de căldură cu temperaturi de 37 de grade Celsius în Siberia şi cu incendii de pădure masive”, a declarat directorul NSIDC, Mark Serreze, într-un comunicat.

“Anul 2020 va rămâne ca un semn al exclamării în trendul de scădere înregistrat de suprafaţa gheţurilor din zona Arcticii. Ne îndreptăm spre un Ocean Arctic complet lipsit de gheaţă în anotimpul verii, iar acest an este încă un cui bătut în sicriu”, a continuat specialistul american.

În contextul actual, măsurătorile publicate luni reprezintă date preliminare şi ar putea fi revizuite dacă suprafaţa ocupată de banchiza arctică va continua să scadă, au explicat reprezentanţii NSIDC. Raportul final al acestei analize va fi publicat în octombrie.

Sursa: Agerpres
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close