Taifunul Mawar lovește Guam cu vânt puternic și ploaie

De Jurnalul Național Externe Meteo 179 citiri
4 min citire
Condițiile sunt de așteptat să se intensifice până joi, deoarece furtuna de categoria 4 lovește insula cu vânturi de 225 km/h.

Taifunul Mawar, o furtună de categoria 4, a ajuns pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Guam, lovind insula cu vânt puternic și ploaie și eliminând puterea în timp ce rezidenții încearcă să învingă furtuna în case și adăposturi.

Serviciul Național de Meteorologie (NWS) a declarat că furtuna a lovit vârful nordic al Guamului miercuri seara, cu viteze maxime ale vântului de până la 225 km/h (140 mph). Serviciul meteo a spus că condițiile sunt de așteptat să se intensifice până joi.

„Centrul taifunului Mawar trece astăzi chiar la nord de Guam, cu vânturi distructive, furtună care amenință viața și ploi torenţiale care pot duce la alunecări de teren și inundaţii rapide”, afirmă NWS pe site-ul său. „O avertizare de taifun rămâne în vigoare pentru Guam și Rota. O avertizare de inundații fulgerătoare este în vigoare pentru Guam.”

Pentru a aborda distrugerea insulei și pentru a ajuta eforturile de recuperare, un oficial al Marinei SUA a declarat miercuri pentru Associated Press că va disloca mai multe nave în Guam. Acestea includ un portavion, USS Nimitz, precum și crucișătorul de rachete USS Bunker Hill și distrugătorul USS Wayne E Meyer.

Se așteaptă ca navele să plece din Japonia și să ajungă în Guam în termen de patru zile.

O avertizare de vânt extrem este în vigoare pentru Dededo GU, Yigo GU, Tamuning GU până la ora 22:45 ChST pentru vânturi de uragan extrem de periculoase. Tratați aceste vânturi extreme iminente ca și cum s-ar apropia o tornadă și mutați-vă imediat într-o cameră interioară sau într-un adăpost ACUM!.

Taifunul Mawar este cea mai puternică furtună care a lovit insula în ultimele decenii, iar într-un interviu recent, guvernatorul Lou Leon Guerrero a comparat furtuna cu un taifun din 1962 care a devastat insula.

„Sunt foarte îngrijorat pentru siguranța oamenilor noștri și foarte îngrijorat”, a declarat Guerrero miercuri la National Public Radio din SUA.

Videoclipurile de pe rețelele de socializare au documentat condițiile periculoase provocate de furtună, inclusiv copaci căzuți, un aeroport inundat și mașini răsturnate de vântul puternic. NWS a avertizat că furtuna ar putea duce la inundații, alunecări de teren și o valuri de furtună, dar până acum nu au fost raportate morți sau răniți.

„Va fi o noapte cam lungă”, a declarat Brandon Aydlett, ofițer de știință și operațiuni pentru serviciul meteorologic, într-un videoclip live. „Va fi înfricoșător pentru că nu există electricitate decât dacă ai un generator.”

Associated Press a raportat că multe comunități din teritoriu au pierdut curentul electric, iar unele au pierdut serviciile de apă.

Într-o postare pe Twitter, biroul National Weather Service din Guam i-a îndemnat pe locuitori să „trateze aceste vânturi extreme iminente ca și cum s-ar apropia o tornadă și să se mute imediat într-o cameră interioară sau într-un adăpost ACUM!”

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,