Țări din Europa în care fumatul este interzis în mașină?

De Jurnalul Național Actuale Familie și relații 202 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În prezent, fumatul în mașini este complet interzis în doar trei țări din UE, iar în alte 13 nu există nicio interdicție. Germania are în plan să interzică fumatul în mașini în care se află copii și femei însărcinate. Ministrul sănătății al țării, Karl Lauterbach, a afirmat că această interdicție ar fi trebuit introdusă mai devreme.

Legea privind fumatul în mașină în Europa

Legile privind controlul fumatului variază în Europa, iar fumatul în mașini este complet interzis doar în trei țări UE.

Până în anul 2022, nu exista nicio interdicție privind fumatul în mașini în 13 state membre UE, conform Parteneriatului pentru un Mediu Fără Fum (SFP).

 

În contextul sanitar, „Fumatul pasiv este periculos, în special pentru copii,” avertizează Sistemul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, și recomandă: „Cel puțin asigurați-vă că aveți o locuință și o mașină fără fum”.

La întrebările, Ce țări din Europa au interzis deja fumatul în mașini? Sunt aceste interdicții complete sau parțiale? Care sunt legile privind fumatul în mașinile private în diferite țări europene?

SFP, o coaliție europeană de ONG-uri, oferă o hartă completă a reglementărilor privind fumatul în Europa.

Fără interdicție, interdicție parțială sau interdicție completă?

Există trei practici principale în reglementarea fumatului în mașini: țările pot aplica o interdicție completă, o interdicție parțială sau nicio interdicție.

Din informaţiile SFP, fumatul în mașini este complet interzis în doar trei țări din UE până în 2022: Italia, Letonia și Lituania. De asemenea, este complet interzis în Turcia, o țară candidată.

Acest lucru înseamnă că interdicțiile complete privind fumatul în mașini sunt în vigoare doar în patru din cele 39 de țări europene.

Interdicțiile parțiale au devenit răspândite în ultimul deceniu

Interdicțiile parțiale privind fumatul în mașini au devenit mai populare în ultimul deceniu.

Unsprezece țări UE au impus interdicții parțiale, care vizează în principal fumatul în mașini în prezența copiilor sub 18 ani.

 

Aceste țări sunt: Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Slovacia și Slovenia. Fumatul în mașini este parțial interzis și în Marea Britanie, pentru un total de 12 din 39 de țări.

Doar în Irlanda se iau în considerare și femeile însărcinate în interdicțiile parțiale, conform SFP. Fumatul în mașini este interzis în Irlanda dacă este prezentă o femeie însărcinată.

În majoritatea țărilor din Europa încă nu există nicio interdicție. Fumatul în mașini este permis în 13 state membre UE și în 23 din cele 39 de țări europene, ceea ce înseamnă că șase din zece state nu au nicio interdicție.

Țările fără interdicții sunt: Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Ungaria, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Elveția și Ucraina, scrie euronews.com.

Cum stă situația legislației privind fumatul în Europa?

SFP categorisește țările în patru grupuri pentru a arăta care țări oferă protecție suficientă și eficientă împotriva fumului de la țigările consumate și care țări ar putea face mai mult pentru a-și proteja cetățenii prin îmbunătățirea legislației sau a conformității:

 

Starea generală a legislației privind fumatul este foarte bună în șase țări din UE, respectiv Grecia, Ungaria, Irlanda, Țările de Jos, România și Spania, precum și în Marea Britanie.

Țările categorisite ca „bune” sunt Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Franța, Islanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Slovenia, Suedia, Turcia și Ucraina.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,