Transgaz inaugurează primul obiectiv de pe traseul BRUA: Stația de comprimare a gazelor de la Jupa

Transgaz a inaugurat, luni, Stația de Comprimare Gaze Naturale Jupa, parte din Proiectul BRUA Faza 1, proiect aflat pe lista Proiectelor de Interes Comun ale Uniunii Europene și care se dezvoltă în contextul necesității diversificării surselor de gaze din UE, informează Ministerul Economiei.

Proiectul BRUA are drept obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze, precum și facilitarea transportului de gaz Caspic către piețele din Europa Centrală și de Est. Proiectul asigură capacități de transport bidirecțional de 1,5 miliarde metri cubi pe an în/din direcția Bulgaria, și 4,4 miliarde metri cubi pe an în/din direcția Ungaria.

Cu prilejul evenimentului menționat, Ion Sterian, Directorul General al Trangaz, a declarat: “Prin modul în care a gestionat până acum proeictul BRUA, Transgaz a dovedit că este capabil să gestioneze inițiative strategice de amploare europeană. BRUA este în grafic, așa cum am spus de fiecare dată, iar în perioada următoare vom continua să inaugurăm noi obiective de investiții din cadrul acestui proiect… Pe lângă BRUA, Transgaz gestionează, simultan, alte proiecte majore de investiții, precum cele care permit dezvoltarea Sistemului Național de Transport Gaze Naturale astfel încât fiecare comunitate locală să aibă acces la gaze, dar și gazoductul Ungheni-Chișinău, care va duce la creșterea gradului de securitate energetică regională și va oferi o nouă perspectivă economică și energetică Republicii Moldova. Tuturor acestor provocări le-am făcut față cu succes, prin munca, profesionalismul, seriozitatea, responsabilitatea și devotamentul nostru față de misiunea Transgaz și față de angajamentele asumate de România în acest domeniu”.

PROIECTUL BRUA-Faza I constă în realizarea următoarelor obiective: conductă Podişor – Recaş 32” x 63 bar în lungime de 479 km, precum și 3 staţii de comprimare gaze naturale (STC Podișor, STC Bibești şi STC Jupa) fiecare stație fiind echipată cu două agregate de comprimare (unul în funcțiune și unul de rezervă), cu posibilitatea de asigurare a fluxului bidirecţional de gaze. Proiectul asigură capacități de transport bidirecțional de 1,5 miliarde de metri cubi pe an în/din direcția Bulgaria, și 4,4 miliarde de metri cubi pe an în/din direcția Ungaria.

Stația de Comprimare Gaze Jupa este o instalație tehnologică interconectată la următoarele conducte magistrale de gaze: DN 32” SCG Bibesti – SCG Jupa, DN 32” SCG Jupa – Ungaria, DN 20” Vest 1,DN 20” Vest 2. Scopul SCG Jupa-județul Caraș Severin este comprimarea gazelor din conductele magistrale la care este conectată, în vederea compensării pierderilor de presiune care sunt inerente procesului de transport al gazelor naturale. Stația este bidirecțională; ea poate comprima gaze atât din direcția Bibești către direcția Ungaria, cât și din direcția Ungaria către direcția Bibești.

STC Jupa include două Unități de Comprimare a Gazelor (una în funcțiune și una de rezervă) fabricate de firma SOLAR TURBINES din SUA având o putere de 4,6 MW/buc fiecare. Valoarea contractului de execuție la 31.08.2019 (fără mentenanță) pentru STC Jupa este de 103,56 milioane lei. Valoarea celor 2 unități de comprimare instalate în STC Jupa este de 12,6 milioane euro.Ordinul de începere a lucrărilor a fost transmis în data de 16 aprilie 2018.

Sursa: News 24 Romania.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata