Tratează corect căderea părului!

400

Pierdem în medie circa 100 de fire de păr pe zi, un fenomen care nu ar trebui să te îngrijoreze, dat fiind faptul că fibre noi cresc în același ritm. Ceea ce ar trebui să te sperie este însă căderea constantă a unui număr mai mare de fire de păr, fie generalizat, fie pe o anumită suprafață, care poate sau nu să conducă la chelire.

Alopecia, respectiv fenomenul de pierdere a părului de pe orice parte a corpului, afectează atât femei, cât și bărbați, iar cercetările afirmă că cel puțin o persoană din două suferă de ea cel puțin o dată în viață. Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre alopecie, dar și care este sistemul dermatologic care îți demonstrează că există soluții pentru una dintre cele mai provocatoare probleme cu care ne confruntăm!

Care sunt tipurile de alopecie
Alopecia este procesul general de pierdere susținută a părului, fie că este vorba despre un fenomen trecător, fie despre chelirea permanentă (foliculii de păr sunt distruși și părul nu mai crește). Există mai multe forme de alopecie, iar azi îți vom vorbi despre cele mai importante.

Alopecia androgenică e cea mai cunoscută formă a acestei afecțiuni și totodată cea mai răspândită. Experții sunt de părere că alopecia androgenică se moștenește genetic sau este cauzată de fluctuațiile hormonale care au loc la menopauză.

Alopecia areata este în general localizată numai la nivelul anumitor regiuni și poate apărea încă din copilărie, fiind moștenită pe cale genetică. Afecțiunea poate cauza dispariția temporară sau permanentă a părului și este legată în anumite cazuri de existența unei boli autoimune.

Telogen effluvium este tipul de alopecie care apare din cauza modificărilor hormonale din timpul sarcinii sau ca urmare a unor factori externi precum tratamentul medicamentos, dietele, stresul sau intervențiile chirurgicale. În general, Telogen effluvium dispare după câteva luni.

Cauzele alopeciei
Căderea părului este un fenomen complex, pe care oamenii de știință nu și-l explică încă de deplin. Există numeroase situații în care căderea temporară sau permanentă a părului rămâne fără explicație. În majoritatea cazurilor, acestea sunt cele mai frecvente cauze ale pierderii părului:

-ereditatea;
-schimbări hormonale
-administrarea anumitor medicamente și suplimente cu efecte adverse;
-terapia prin radiații;
-stresul;
-anumite tratamente pentru păr, utilizarea exagerată a produselor de styling sau -abordarea unei anumite coafuri care supune fibra la presiune.

Există și câțiva factori de risc care pot provoca căderea părului: vârsta, istoricul medical familial, pierderea semnificativă în greutate, unele boli (diabetul sau lupusul), stresul.

Cum previi căderea părului
Deși multe forme de alopecie sunt cauzate de genetică, există anumite schimbări pe care le poți face și care te pot ajuta să previi căderea părului. Iată despre ce e vorba:

Evită să îți prinzi părul prea strâns și alternează coafurile ce depun presiune, precum cocurile, cozile sau împletiturile, cu părul lăsat liber pe umeri.
Atunci când te piepteni, folosește mișcări blânde.
Limitează folosirea plăcii, a ondulatorului, a foehnului sau a tratamentelor agresive pentru păr.
Informează-te atunci când iei medicamente și cercetează dacă pierderea părului nu se numără printre efectele adverse.
Protejează părul de expunerea la ultraviolete.
Renunță la fumat, deoarece studiile au demonstrat că există o legătură între abuzul de tutun și căderea părului.

Cercetările actuale indică faptul că alopecia a devenit un fenomen din ce în ce mai predilect. Conform studiilor recente, circa 50% dintre femei și 80% dintre bărbați suferă de căderea părului, iar numărul lor crește în fiecare zi. Mai grav, tot mai mulți tineri încep să se confrunte de la vârste fragede cu retragerea liniei părului și cu formarea cheliei, de vină fiind în general stresul, fluctuațiile hormonale, dieta dezechilibrată sau fumatul.

sursa divahair.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata