Turcan: Peste 90% din primării nu au personal în serviciile sociale destinate vârstnicilor

207

În România peste 70% din oraşe şi comune nu există nicio evidenţă a persoanelor vârstnice aflate în dificultate, iar peste 90% dintre acestea nu au personal angajat în serviciile sociale destinate asistării vârstnicilor, susţine raluca Turcan ministrul Muncii.

În acest sens, Ministrul Muncii, a anunţat sâmbătă că, în urma cartografierii grupurilor vulnerabile, realizată în acest an, a reieşit că persoanele peste 65 de ani constituie principala categorie de persoane supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială (31,16%). Conform ministrului, doar 1,3% din persoanele de peste 65 de ani din România au beneficiat de servicii sociale în anii trecuţi, iar în foarte multe comunităţi vârstnicii au acces foarte redus la servicii de îngrijire personală la domiciliu sau la servicii de zi în proximitatea locuinţei.

„Mai mult, în peste 70% din oraşe şi comune nu exista nicio evidenţă a persoanelor vârstnice aflate în dificultate. Peste 90% nu aveau niciun personal angajat în serviciile sociale destinate asistării persoanelor vârstnice. Schimbarea de abordare în asistenţa socială este urgentă şi absolut necesară, dacă vrem să oferim un ajutor real vârstnicilor aflaţi în nevoie”, susţine Raluca Turcan.

Ministrul Raluca Turcan anunţă că, în acest sens, se are în vedere asigurarea asistenţilor sociali profesionişti în comunităţi, dezvoltarea de servicii integrate de calitate pentru vârstnici şi regândirea ajutorului social acordat de stat pentru persoanele vârstnice care nu beneficiază de un drept de pensie şi/sau nu au venituri din alte surse.

Aceasta a praticipat sâmbătă la inaugurarea Centrului de zi pentru persoane vârstnice de la Ştefăneşti, judeţul Botoşani, proiect realizat cu bani europeni.

Sursa:
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata