Un nou studiu arată că femeile nu trăiesc mai mult decât bărbații

De Jurnalul Național Actuale Lifestyle 160 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Un nou studiu a pus sub semnul întrebării ideea de mult timp vehiculată potrivit căreia femeile trăiesc mai mult decât bărbații, mai ales în cazul bărbaților însurați și a celor care au terminat o facultate, anunță The Guardian.

Astfel că, în analiza care ia în calcul informații obținute de pe toate continentele în ultimele două secole s-a ajuns la concluzia că, cu toate că bărbații au o speranță de viață mai scăzută decât cea a sexului opus, au o „șansă însemnată de a trăi mai mult decât femeile”.

Între 25% și 50% dintre bărbați au trăit mai mult decât femeile, conform academicienilor danezi, care au precizat că diferențele mari ale speranței de viață maschează uneori suprapuneri ale duratei de viață dintre cele două sexe.

Studiul publicat în jurnalul BMJ Open a examinat informații despre durata de viață a bărbaților și femeilor din 199 de țări din ultimii 200 de ani. Concluzia a fost că bărbații au o probabilitate mare de a trăi mai mult decât femeile, mai ales în cazul bărbaților care sunt căsătoriți și cei cu studii superioare.

„Bărbații care sunt căsătoriți sau au o diplomă universitară tind să trăiească mai mult decât femeile care sunt nemăritate sau care nu au o diplomă de absolvire a liceului”, au afirmat autorii studiului.

Speranța de viață fluctuantă de-a lungul timpului, atribuită fumatului și altor diferențe ale stilului de viață

În țările dezvoltate, probabilitatea ca bărbații să aibă o viață mai lungă decât femeile a scăzut până în anii ’70, moment în care șansele au început să crească gradual în rândul tuturor populațiilor, conform aceleiași analize.

Mărirea și scăderea diferențelor de speranță de viață au fost atribuite mai ales fumatului și a altor diferențe de comportament. „O interpretare oarbă a diferențelor de speranță de viață poate uneori să ducă la o percepție distorsionată a adevăratelor inegalități [ale duratei de viață].”

În cercetare se mai precizează că „deși speranța de viață la bărbați este în general mai joasă decât la femei, iar rata mortalității la bărbați este de obicei mai mare la toate vârstele, bărbații au o șansă bună de a trăi mai mult decât femeile.”

De asemenea, academicienii au sugerat faptul că o mai bună măsurătoare ar fi examinarea duratei de viață a ambelor sexe în țări diferite.