Un sibian, după ce a tăiat un pom din fața casei, a fost amendat cu 30.000 de lei

De Jurnalul Național Actuale Casă și Grădină 113 citiri
4 min citire
Anul trecut, în luna noiembrie, autoritățile din Sibiu luau decizia de a amenda un bărbat, după ce acesta tăia un tei din fața casei sale, dar situat pe domeniul public. Atunci amenda a fost de 20.000 de lei, dar acum se pare că greșeala l-a costat pe român 30.000 de lei.

Concret, la momentul respectiv, un localnic din Sibiu, extrem de supărat pe autorități că nu i-au rezolvat cererea de a-l scăpa de teiul din fața casei, lua toporul și tăia el resepctivul tei. Numai că, și din păcate pentru el, amenda primită de sibian după ce a tăiat teiul din fața casei a fost extrem de mare. Vorbim de nu mai puțin de 20.000 de lei amendă, ca urmare a decizie autorităților locale, și în baza normativelor existente.

Însă, din punct de vedere legal, autoritățile locale aveau legea de partea lor, amenda dată de primărie având la bază o lege locală care prevede interzicerea tăierii pomilor aflați pe domeniul public. În afară de asta, sibianului i s-a adus la cunoștință că prin gestul său a adus mari prejudicii și mediului înconjurător.

Individul a fost identificat printr-o aplicație

Deși sibianul ceruse autorităților să rezolve cumva situația, acesta acuzând că pomul îi murdărește curtea, nu s-a luat nicio decizie în acest sens. Vădit iritat de siutație, sibianul a luat toporul și l-a tăiat, numai că avea să fie depistat prin aplicația dezvoltată de autoritățile sibiene, Sibiu City App, dar și ca urmare a unor sesizări ale vecinilor, care l-ar fi văzut când a tăiat pomul.

Astfel, ”În urma unei sesizări primite prin intermediul aplicației Sibiu City App cu privire la tăierea ilegală a unui arbore de pe Calea Poplăcii nr. 25, Poliția Locală și Serviciul Public de Administrare a Parcurilor și Zonelor Verzi au verificat situația în teren, având în vedere că nu s-a emis aviz de tăiere pentru acest arbore situat pe domeniul public.

La adresa menționată s-a identificat ciotul unui tei matur, cu diametrul trunchiului de 40 de cm. Tăierea acestuia a fost făcută recent și manual, cel mai probabil cu ajutorul unui topor. Mai mult, ciotul era acoperit cu vopsea roșie”, au explicat la momentul respectiv reprezentanții Primăriei Sibiu.

Greșeala l-a costat pe un român 30.000 de lei

La doar câteva luni de la incident, scrie presa locală, se pare că lucrurile nu s-au încheiat cu bine, cel puțin nu pentru românul în cauză, motivul este obligativitatea acestuia de a replanta un alt tei. Cu alte cuvinte, greșeala l-a costat pe român 30.000 de lei, deoarece a mai fost nevot să plătească alți 11.000 de lei pentru aducerea unui pom special din Italia.

Greșeala care l-a costat pe un român 30.000 de lei. Ce a tăiat din fața casei, acum e bun de plată

Condiția de a replanta teiul nu era oricum și cu orice fel de pom, spun cei de la publicația locală „Turnul Sfatului”. Sibianul trebuia să replanteze un tei exact la fel ca cel tăiat, de la specia sa și până la dimensiuni, ceea ce a însemnat și costuri considerabile. Astfel că, pe lângă plata amenzii de 20.000 de lei, pentru tăierea copacului, acum a fost obligat să plătească alți 11.0000 de lei pentru aducerea și replantarea unui alt pom, tocmai din Italia.

Ideea este că, în situații de acest gen, autoritățile pot acorda amenzi de 10.000 de lei pentru românii de la curte, dacă iau decizia de a tăia pomii, mai ales că se află și pe domeniul public.

Sursa – playtech.ro