UniCredit îşi reduce la zero expunerea la cărbune până în 2028

0 68

Grupul bancar UniCredit SpA şi-a actualizat politica din domeniul energiei şi şi-a stabilit ca obiectiv reducerea la zero a expunerii sale la cărbune, arată un document publicat pe site-ul celui mai mare grup bancar italian, transmite Reuters.

În acest context, UniCredit nu va furniza servicii bancare pentru niciun fel de proiecte care au legătură cu cărbunele, inclusiv cele menite să menţină, să îmbunătăţească şi chiar să reducă emisiile la centralele pe cărbune.

Şi în privinţa clienţilor care au activităţi legate de cărbune şi care nu reprezintă mai mult de 25% din venituri pot lucra cu UniCredit atât timp cât au un plan credibil privind retragerea din afacerile cu cărbune până în 2028, se arată în document.

Din această cauză şi băncile din întreaga lume au început să fie supuse unor presiuni din partea investitorilor, organismelor de reglementare şi activiştilor de mediu pentru a facilita tranziţia spre o economie cu emisii reduse de carbon. Sunt vizate în special finanţările pentru proiectele din domeniul petrolului, gazelor naturale şi cărbunelui, după ce oamenii de ştiinţă au cerut reducerea dependenţei de combustibilii fosili pentru a evita o încălzire dezastruoasă a climei.

În urma cercetărilor organizaţiei non-guvernamentale Reclaim Finance, care evaluează politicile legate de cărbune ale multor instituţii financiare, noile actualizări fac din UniCredit prima instituţie financiară din Italia cu o politică de înaltă calitate în domeniul cărbunelui.

UniCredit este pe locul 16, pe plan global, după 15 firme financiare franceze, informează Reclaim Finance. Anul trecut, UniCredit anunţa că până în 2023 va pune capăt finanţării pentru proiectele de extracţie de cărbune destinate producţiei de energie, alăturându-se altor firme din sectorul financiar care vor să îşi îmbunătăţească politicile în domeniul sustenabilităţii.

Cu ocazia prezentării noii sale politici în domeniul sustenabilităţii, anul trecut UniCredit a subliniat că îşi va majora cu 25% expunerea pe sectorul energiilor regenerabile, până la peste nouă miliarde de euro în 2023. În schimb, vor fi excluse noi proiecte în domeniul extracţiei de cărbune destinat producţiei de energie, precum şi pentru termocentrale pe bază de cărbune.

În ceea ce prezintă încălzirea globală, directorul general al UniCredit, Jean Pierre Mustier, a precizat că până în 2023 banca va elimina toate sticlele de plastic de unică folosinţă din clădirile sale. Tot până la acea dată, UniCredit vrea ca toată energia electrică pentru birourile sale din Italia, Germania şi Austria să provină din surse regenerabile, în creştere faţă de 78% anul trecut.

Încă de anul trecut, ONU a susţinut mai multe bănci ale căror active sunt echivalente cu o treime din industria bancară globală au adoptat noile „principii bancare responsabile” pentru combaterea schimbărilor climatice.

Grupul bancar italian UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.

În prezent, în ţara noastră, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata