Uraganul Genevieve se apropie de Peninsula Baja California

Foto: cyclostorm.com
0

Serviciul  Meteorologic Naţional (SMN) a precizat că uraganul Genevieve, de categoria a 3-a pe scara Saffir-Simpson, se apropie de sudul Peninsulei Baja California, situată în nord-vestul Mexicului, deplasându-se pe o traiectorie paralelă cu zonele de coastă.

Aşadar, având în vedere traiectoria acestui ciclon care nu va atinge zona de uscat, autorităţile mexicane au decretat o zonă de monitorizare din cauza efectelor furtunii tropicale de la La Paz la Cabo San Lázaro, în statul Baja California Sur.

În prezent vortexul uraganului, care are un diametru de 46 de kilometri, se afla la 390 de kilometri sud-est de Cabo San Lucas, în statul Baja California Sur, a indicat Oficiul de Meteorologie într-un buletin informativ emis marţi la ora locală 22:15 (3:15 GMT, miercuri).

Uraganul este însoţit de viteze ale vântului de 205 kilometri la oră şi rafale de până la 240 de kilometri la oră.

Genevieve se deplasează astfel, cu o viteză de 17 kilometri la oră spre nord-vest, a precizat Oficiul de Meteorologie.

În contextul dat, autorităţile din Baja California Sur au început pregătirile pentru apropierea uraganului instalând 175 de adăposturi în acest stat, dintre care 19 în Cabo San Lucas.

Potrivit prognozelor, Genevieve va provoca ploi abundente, de aproximativ 150 de litri pe metru pătrat, iar vântul ar putea atinge viteze de 90 de kilometri la oră, a declarat pentru presa locală coordonatorul Protecţiei Civile din Cabo San Lucas, Erick Santillán.

Şi conducerea marinei a suspendat navigarea în Puerto Angel din Oaxaca şi în Zihuatanejo şi Puerto Marquéz din Guerrero. În Lázaro Cárdenas, Michoacán şi Manzanillo, activităţile ambarcaţiunilor mari au fost de asemenea restricţionate.

Biroul de protecţie civilă din Jalisco monitorizează plajele şi cursurile de apă şi menţine o comunicare constantă cu comunităţile din zona de sud, a informat guvernatorul Enrique Alfaro.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close