Vicepreședintele SUA Kamala Harris merge în Africa pentru a consolida relațiile

De Jurnalul Național Externe Politică 161 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Turul de o săptămână pe continent vine într-un moment în care SUA încearcă să contracareze influența Rusiei și Chinei.

Vicepreședintele Kamala Harris a declarat că Statele Unite vor crește investițiile în Africa și vor ajuta la stimularea creșterii economice, în timp ce a început un turneu de o săptămână pe continent, menit să contracareze influența rivalilor Rusia și China.

China a investit masiv în Africa în ultimele decenii, inclusiv în dezvoltarea infrastructurii și a resurselor, în timp ce influența Rusiei a crescut și ea, inclusiv prin desfășurarea de trupe de la antreprenorul militar privat Wagner Group în mai multe țări.

„În această călătorie, intenționez să fac o muncă care se concentrează pe creșterea investițiilor aici pe continent și pe facilitarea creșterii economice și a oportunităților”, a spus Harris duminică la scurt timp după ce a aterizat în Ghana, prima destinație dintr-o călătorie care va include vizite la Tanzania și Zambia.

„Așteptăm cu nerăbdare această călătorie ca o nouă declarație a relației și prieteniei foarte importante și de lungă durată dintre oamenii Statelor Unite și cei care trăiesc pe acest continent”, a spus Harris.

Administrația președintelui Joe Biden a căutat să consolideze legăturile cu Africa, parțial pentru a oferi o alternativă puterilor rivale, pe fondul competiției globale pentru viitorul continentului.

Națiunile africane sunt conștiente că există motive ascunse pentru acest impuls pentru o alianță mai strânsă, spun observatorii.

„Națiunile africane nu sunt naive… SUA au o istorie lungă de amestec în afacerile africane, susțin dictatori împotriva mișcărilor de eliberare, fac eforturi puternice pentru accesul multinaționalelor americane la piețele și resursele africane, lăsând în același timp țările fără nimic”, a spus Shihab Rattansi de la Al Jazeera. , raportare de la Washington, DC.

„Așadar, SUA spun: „Asta e tot în trecut acum, suntem parteneri, cu toții putem avea succes”, în timp ce ceea ce auzim din Africa este: „Nu vrem să alegem între China, Rusia și SUA, dar vom face ceea ce credem că este în interesul nostru.”

În decembrie, înainte de Summitul liderilor SUA-Africa, Washington a angajat 55 de miliarde de dolari pe continent în următorii trei ani.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anunțat un nou ajutor umanitar în valoare de 150 de milioane de dolari pentru regiunea Sahel din Africa în timpul unei vizite în Niger luna aceasta, care a venit la mai puțin de un an după ce a vizitat Africa de Sud, Republica Democrată Congo, Maroc, Algeria și Rwanda.

Această rafală de diplomație este „despre luptele geopolitice care se desfășoară și despre teama de la Washington că pierde teren, în special acum în Africa, unde există o luptă pentru resurse, unde există minerale mai rare care să alimenteze Revoluția Verde și așadar. pe”, a spus Rattansi.

Harris se va întâlni cu președintele Ghanei, Nana Akufo-Addo, săptămâna aceasta și va vizita un castel din care oamenii au fost trimiși cu forța în SUA în perioada comerțului cu sclavi.

Harris va fi în Ghana în perioada 26-29 martie, apoi în Tanzania în perioada 29-31 martie. Ultima ei oprire este Zambia, pe 31 martie și 1 aprilie. Ea se va întâlni cu președinții celor trei țări și intenționează să anunțe investiții din sectorul public și privat.

Sursa – www.aljazeera.com