Viktor Orban: ‘Europa va fi zdrobită de moarte’

De Jurnalul Național Actuale Politică 207 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a emis un avertisment puternic cu privire la posibila aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, susținând că această mișcare ar putea avea consecințe grave asupra economiei europene. Cu ce argumente și-a susținut afirmațiile?

Viktor Orban se teme pentru viitorul economic al Uniunii Europene

Într-un interviu acordat postului TV2, Orban a caracterizat discuțiile despre admiterea Ucrainei drept prematură și periculoasă, evidențiind costurile financiare semnificative asociate acestui pas.

În viziunea premierului maghiar, aderarea Ucrainei la UE ar implica un cost considerabil pentru membrii comunității, situat între 150 și 190 de miliarde de euro. Orban a subliniat că această sumă suplimentară ar putea avea consecințe „mortale” asupra economiilor țărilor membre, avertizând că Uniunea Europeană ar trebui să fie extrem de precaută în luarea unei astfel de decizii.

În plus, el a ținut să amintească despre opunerea sa la summitul de la Bruxelles din 14-15 decembrie cu privire la începerea negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE.

Mai mult, Viktor Orban consideră că, înainte de a avansa în această direcție, UE ar trebui să evalueze cu atenție impactul financiar și să găsească modalități de a gestiona aceste cheltuieli suplimentare fără a afecta stabilitatea economică generală a comunității.

Astfel, „Dacă Uniunea Europeană dorește cu adevărat să includă Ucraina, va trebui să colecteze o sumă suplimentară de la 150 la 190 de miliarde de euro”, a spus șeful guvernului.

 

Viktor Orban crede că banii Ungariei vor ajunge în Ucraina

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a făcut declarații puternice referitoare la posibila admitere a Ucrainei în Uniunea Europeană, avertizând că acest pas ar putea genera „tunete și fulgere” în cadrul unui summit extraordinar al UE, programat să aibă loc la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie.

Din punct de vedere financiar, Viktor Orban a subliniat că, în cazul admiterii Ucrainei în UE, aceasta ar avea dreptul la asistență financiară într-un volum similar cu cel acordat țărilor din Europa Centrală, inclusiv Ungariei.

Cu toate acestea, liderul maghiar a exprimat îngrijorări cu privire la această perspectivă, afirmând că nu dorește ca banii să fie transferați către Ucraina în detrimentul intereselor maghiarilor.

În precizările sale, „Nu dorim să facilităm transferul către Ucraina a banilor care ar trebui să aparțină maghiarilor”, a declarat Orban, evidențiind o poziție fermă în ceea ce privește asistența financiară acordată Ucrainei.

Tot financiar, el a avertizat că acest subiect ar putea stârni dezbateri aprinse și tensiuni în cadrul summitului extraordinar al UE. Premierul Ungariei a făcut, de asemenea, referire la blocarea amendamentelor la bugetul UE pentru perioada 2024-2027, care includea alocarea a 50 de miliarde de euro pentru Ucraina pe patru ani.

 

De altfel, Viktor Orban a respins aceste amendamente în cadrul unei întâlniri anterioare cu colegii săi, subliniind reticența față de susținerea financiară extinsă pentru Kiev.

El a subliniat că Uniunea Europeană nu a avut niciodată negocieri cu o țară aflată în stare de război și a evidențiat incertitudinea cu privire la statutul teritoriilor controlate de Rusia în cazul aderării Ucrainei.

Sursa – playtech.ro