Vizualizarea ascensiunii Nvidia la clubul cu valoarea de piață de 1 trilion de dolari

De Jurnalul Național Afaceri Externe 181 citiri
4 min citire
Pe fondul unui boom AI, producătorul de cipuri din SUA a adăugat o valoare de peste 500 de miliarde de dolari de la începutul anului 2023. Vezi cum se compară cu alți giganți ai tehnologiei.

Nvidia se alătură unor companii precum Apple, Microsoft, Alphabet și Amazon, compania atingând pentru scurt timp o capitalizare de piață de 1 trilion de dolari marți, făcând-o una dintre puținele companii care fac acest lucru.

Acțiunile producătorului de cipuri, cu sediul în California, în Statele Unite, au crescut semnificativ și aproape s-au triplat de la începutul anului 2023, în parte cauzate de un val de inovații în inteligența artificială (AI) din ultimul an.

Animația de mai jos evidențiază capitalizarea pieței Nvidia din ultimii 10 ani.

Cum a devenit Nvidia o companie de 1 trilion de dolari

Nvidia a fost fondată pe 5 aprilie 1993 și a devenit publică în 1999, acțiunile tranzacționându-se la 0,82 USD.

În 2016, capitalizarea pieței Nvidia și-a început traiectoria ascendentă odată cu creșterea vânzărilor de plăci grafice de ultimă generație, determinate de jocuri, AI, realitate virtuală și sectorul auto.

În timpul pandemiei de coronavirus, afacerea s-a extins pe măsură ce jocurile de noroc au crescut odată cu adoptarea cloud computing-ului și creșterea extragerii Bitcoin.

Până la sfârșitul anului 2022, acțiunile Nvidia au scăzut cu aproape 50% față de cel mai mare nivel anual din cauza încetinirii creșterii și a vânzării mai largi de pe piață.

Sigla Nvidia Corporation este văzută în timpul expoziției anuale de computere Computex din Taipei, Taiwan (Fișier: Tyrone Siu / Reuters) Cum alimentează Nvidia AI?

Nvidia este specializată în proiectarea și producerea de hardware, inclusiv unități de procesare grafică (GPU), care sunt responsabile pentru sarcini precum redarea graficii de înaltă calitate pentru computere și jocuri.

Aproximativ 80% dintre GPU-uri sunt produse de Nvidia. Cipurile de înaltă performanță sunt incredibil de puternice, făcându-le optime pentru industrii precum sănătatea, jocurile și învățarea automată.

Cu toate acestea, apariția erei AI a pus Nvidia în centrul atenției. A anunțat recent dezvoltarea supercomputerului său AI, care va rula aplicații generative de limbaj AI, analiză de date și sisteme de recomandare.

Chiar și cu evaluarea sa ridicată și cota mare de piață, analiștii cred că segmentul de cipuri AI al Nvidia are și mai multe oportunități de creștere, pe măsură ce AI generativă este în fruntea sectorului tehnologic.

Cine este Jensen Huang, CEO-ul Nvidia?

CEO-ul Jensen Huang, în vârstă de 60 de ani, a condus compania de când a fondat-o în urmă cu 30 de ani.

Huang s-a născut în Taiwan, apoi s-a mutat în SUA, unde a studiat inginerie electrică la Universitatea de Stat din Oregon înainte de a urma un master în aceeași materie la Universitatea Stanford.

Huang este recunoscut pentru că a adus inovație Nvidia și a modelat direcția companiei, punându-o în fruntea industriei de cipuri.

CEO-ul Nvidia Corp, Jensen Huang, vorbește la forumul Computex din Taipei, Taiwan, pe 29 mai 2023 (Fișier: Ann Wang / Reuters) Patru companii de tehnologie din clubul de un trilion de dolari

Tabelul de mai jos prezintă cele mai mari companii de tehnologie de la 1 iunie 2023. Apple este cea mai valoroasă companie din lume, cu o valoare de piață de 2,78 trilioane USD, urmată de Microsoft (2,44 trilioane USD), Alphabet (1,56 trilioane USD), Amazon (1,23 trilioane USD) și apoi Nvidia (0,93 trilioane USD).

Sursa – www.aljazeera.com