Vopsitul ouălor, extrem de toxic! 14 E-uri diferite în-un singur plic de vopsea

În această perioadă sunt tot mai căutate vopselele pentru ouă, întrucât Paștele se apropie iar tradiția ne îndeamnă să o respectăm. Însă, ceea ce ascunde un singur pliculeț cu vopsea de ouă a fost dezvăluit de către asociația pentru protecția consumatorului. Se pare că numai într-unul dintre aceste pliculețe pline de culori întâlnim 14 E-uri diferite. Acest lucru înseamnă că orice ou vopsit ascunde o posibilă toxiinfecție alimentară. Cele mai recomandate și sănătoase variante sunt bineînțeles, cele naturale. Cel mai bine este să vopsiți ouăle folosind vopseaua din foi de ceapă, ștevie sau morcov mov.

Sunt doar câteva dintre toate E-urile pe care le regăsim în pliculețul ce aduc culoare în ziua de Paște, pe lângă coloranți și alte tipuri de chimicale.

„De cele mai multe ori sunt ieftine, nu sunt ecologice. În momentul în care le preparăm sau le pregătim trebuie să ne spălăm pe mâini! Ajungem uşor la toxiinfecţii alimentare, cu stafilococ cel mai frecvent!”, precizează un medic de boli infecțioase.

Adică dacă coaja oului fiert începe să crape, în mod automat vopseaua ajunge în ou, iar atunci acesta devine contaminat, următorul pas fiind la camera de urgențe.

Vopsitul ouălor de Paște este cam dificil mai ales când urmează etapa spălării ouălor.

Mai apoi ouăle se fierb la foc mic în apă cu sare și oțet, iar la final acestea sunt lustruite cu ulei de măsline. La țară, se folosește metoda strict tradițională pentru vopsitul ouălor.

În schimb, obiceiul folosirii vopselei din comerț poate ajunge să conțină și peste 10 E-uri diferite, ne avertizează Inspectorii de la Protecția Consumatorului care au studiat etichetele vopselelor de ouă.

O să mâncăm un ou cu E-uri, o să mâncăm un cozonac cu E-uri. Un singur plic de vopsea poate să ajungă la 10, 14 E-uri”, declară Președintele Asociației pentru Protecția Consumatorului, Sorin Mierlea.

Cea mai recomandată opțiune de către medici rămâne cea tradițională și naturală, vopsitul ouălor cu morcov mov, sfeclă roșie sau foi de ceapă.

Sursa: observator.tv

Sursa: SuperLifestyle.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata