Wagner avansează în Bakhmut, în timp ce ofensiva rusă pare să slăbească

Pe măsură ce puterea ofensivă rusă părea să se stingă pe frontul de est al Ucrainei, forțele mercenare din Grupul Wagner din Rusia s-au dublat asupra atacurilor împotriva apărătorilor ucraineni ai orașului Bakhmut din regiunea Donețk în timpul celei de-a 55-a săptămâni de război.

Colonelul ucrainean Oleksiy Dmytrashkivskyi a spus că atacurile terestre rusești au scăzut în ultima săptămână pe front de la un nivel maxim de până la 100 pe zi la sub 30 pe zi, în timp ce au avut loc între două și nouă atacuri pe timp de noapte. Dmytrashkivskyi credea că forțele ruse au suferit pierderi semnificative de forță de muncă și echipamente.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul la Washington, DC, credea că ofensiva Rusiei în regiunea Luhansk, care vecină cu Donețk, se stinge.

„Operațiunea ofensivă rusă din regiunea Luhansk se apropie probabil de apogeu, dacă nu a culminat deja, deși Rusia a angajat majoritatea elementelor din cel puțin trei divizii pe linia Svatove-Kreminna”, a spus ISW.

„Forțele ruse au obținut doar câștiguri tactice minime de-a lungul întregii linii de front din regiunea Lugansk în ultima săptămână, iar forțele ucrainene probabil au reușit recent să efectueze contraatacuri și să recâștige teritoriul în regiunea Lugansk”, a adăugat institutul.

Ministerul Apărării al Regatului Unit, în cea mai recentă actualizare a informațiilor, a raportat că luptele au încetinit și în jurul Vuhledar din regiunea Donețk, iar singurul succes recent a fost văzut în bătălia pentru Bakhmut.

„În ultima săptămână, încercările Rusiei de a ataca orașul Vuhledar din regiunea Donețk au încetinit aproape sigur. Aceasta urmează atacurilor eșuate repetate, extrem de costisitoare din ultimele trei luni… Singurul succes tactic recent al Rusiei a fost în sectorul Bakhmut”, a spus ministerul.

(3/5) În unele cazuri, Ucraina a lansat minele peste și în spatele unităților ruse înaintate, provocând dezordine atunci când vehiculele rusești încearcă să se retragă.

 ISW credea, de asemenea, că forțele ruse nu urmăreau operațiuni ofensive active sau de succes în altă parte a teatrului de război. Acesta a spus că „pe măsură ce ritmul operațiunilor încetinește de-a lungul sectoarelor critice ale frontului, forțele ucrainene au probabil o oportunitate sporită de a recâștiga inițiativa”.

Dar în Bakhmut, orașul din regiunea Donețk în care Rusia și Ucraina au investit resurse enorme, luptele se intensificau.

Pe 10 martie, forțele ruse se deplasau în zonele din estul Bakhmut eliberate de soldații ucraineni când s-au retras la vest de râul Bakhmutka pe 8 martie.

Geolocalizat filmare disponibile pe rețelele de socializare păreau să arate forțele ruse care găzduiesc civili ucraineni sub amenințarea armei într-o locație la vest de râu.

„Soarta lor este necunoscută”, a scris un blogger militar ucrainean. „Cele mai bune lucruri pe care le au sunt rucsacuri. De la 3 la 10 oameni merg pe coloane, în spatele lor un (rus) cu o mitralieră.”

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Est ucrainene, colonelul Serhiy Cherevaty, a declarat pe 11 martie că luptele din Bakhmut s-au intensificat în ultima săptămână și că au existat 23 de ciocniri de luptă în oraș doar în ultima zi. A doua zi, Cherevaty a spus că mai mult de 39 de lupte au avut loc în Bakhmut. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat, de asemenea, că trupele ucrainene au respins atacurile rusești asupra lui Bakhmut.

Mercenarii Grupului Wagner, care au condus lupta Rusiei la Bakhmut de luni de zile, au încercat în februarie să încercuiască orașul – mai întâi dinspre sud, apoi dinspre nord – în încercarea de a opri proviziile apărătorilor ucraineni. Dar până acum nu au reușit să facă acest lucru.

Cu toate acestea, în interiorul lui Bakhmut, forțele ucrainene păreau a fi într-o retragere tactică prelungită.

Bloggerii militari ruși au susținut că forțele Grupului Wagner au traversat râul Bakhmutka și au angajat apărători ucraineni. Imagini geolocalizate postate pe 13 martie indicat că forțele rusești înaintaseră de-a lungul străzii Sadova din sudul Bakhmut.

O altă țintă a Rusiei părea să fie zona industrială a fabricii de prelucrare a metalelor AZOM a orașului. Imaginile postate pe rețelele de socializare pe 10 martie par să arate forțelor ucrainene distrugând muniția rusească în apropierea zonei.

Până pe 14 martie, reporterii militari ruși au susținut pe scară largă că luptătorii Grupului Wagner au capturat uzina „Vostokmash” din partea de nord a complexului AZOM. Imagini de pe rețelele de socializare se pare a aratat Trupele Wagner în interiorul fabricii.

Dacă forțele ruse intenționează să convergă spre AZOM, Bakhmut ar putea fi în faza finală a celorlalte orașe ucrainene din est. În bătăliile duse de la Mariupol și Severdonețk, forțele ucrainene și-au luat ultimele reprize în interiorul unor complexe industriale a căror construcție robustă le-a făcut mai apărabile. În cele din urmă, totuși, au fost forțați fie să se retragă, fie să se predea datorită puterii de foc rusești.

Wagner versus Ministerul Apărării al Rusiei

Pe fondul acestor succese militare progresive, fondatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigozhin, a intrat într-o nouă dispută publică cu organizația militară a Rusiei din cauza reticenței aparente a ministerului apărării de a furniza forțelor sale muniție. Conflictul a fost declanșat de un comentariu făcut de politologul Alexei Mukhin, afiliat la Kremlin, care a insinuat că Prigojin are aspirații prezidențiale în Rusia și, prin urmare, a fost o potențială amenințare pentru președintele Vladimir Putin la alegerile din 2024.

Prigojin a răspuns că, în timp ce ministerul rus al apărării a ignorat „550 de încercări” de a procura muniție pentru Wagner, trupele ruse au transportat 12 până la 15 mașini pline cu muniție din primele linii din Zaporizhia, orașul Donețk și Avdiivka pentru a fi folosite de luptătorii Wagner din Bakhmut.

Incidentul sugerează că, în timp ce un război de relații publice continuă între Prigojin și ministerul rus al apărării, care pare să încerce să-l submineze pe Wagner, Prigojin a reușit să se insinueze în bunăvoința comandanților ruși din Ucraina.

Seful Wagner a spus la fel ca raspuns la intrebarea unui blogger militar.

Yevgeny Prigozhin, fondatorul grupului Wagner din Rusia, vorbește la Paraskoviivka, Ucraina, în această imagine publicată pe 3 martie 2023 (Fișier: Serviciul de presă Concord/via Reuters)

„La începutul anului trecut, soarta a zguduit (forțele convenționale) foarte mult și cu ochii stinși de durere și trădare, s-au lipit de noi (Wagner). Le-am tratat și protejat aproape un an: La început, le-am ținut între noi, până când, pas cu pas, s-au întărit. Acum acoperă unul dintre flancurile noastre”, a spus Prigozhin.

Apoi a continuat subminând în mod deschis ministerul apărării al Rusiei, descriind un comandant de brigadă rus cu care era în relații amicale drept „un rus normal și puternic” și spunând că „acești oameni ar trebui să conducă armata rusă”.

„Am ratat momentul în care ticăloșii și intriganții neprofesioniști i-au zdrobit pe acești tipi modesti și au început să-i împingă și să-i umilească”, a adăugat el.

Confruntarea dintre Prigojin și ministerul apărării ar putea submina ofensiva rusă.

ISW a mai spus că „ofensiva Wagner în sine nu va fi suficientă pentru a pune mâna pe Bakhmut”.

Deși grupul de reflecție a remarcat că Rusia ar putea încă să folosească forțe care păreau subutilizate în regiune, cum ar fi Divizia a 2-a de puști motorizate a Rusiei.

Sursa – www.aljazeera.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata