Ziua Limbii Române este sărbătorită la data de 31 august

De Jurnalul Național Actuale Cultură 261 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Începând din 1990, avea să se sărbătorească Ziua Limbii Române în Republica Molodva. Ulterior, dincoace de Prut, avea să fie introdusă din 2011, la propunerea unor scriitori și senatori PNL. Așadar, pe 31 august românii de aici și din Republica Moldova sărbătoresc limba română.

Pe 31 august sărbătorim Ziua Limbii Române

Într-o perioadă extrem de tulbure și cu imperiul sovietic pe cale de dispariție, românii din fosta Republică Sovietică Socialistă Moldova, luau decizia pe 27 august să oficializeze limba română ca limbă de stat.

La Sesiunea Sovietului Suprem din RSSM se lua decizia ca 31 august să devină, oficial Ziua Limbii Române.

 

După 1990, mai exact la 21 de ani de la intrarea într-o nouă eră, în România inițiativa acestui demers o aveau scriitorul Corneliu Leu, Alexandru Florin Țene, președintele Ligii Scriitorilor Români și Ligya Diaconescu director al revistei internaționale STARPRESS.

Al. Florin Țene, președintele Ligii Scriitorilor Români

În acest sens, aceștia depuneau un memoriu prin care propuneau ca data de 31 august să fie sărbătorită și în România ca fiind Ziua Limbii Române.

În același an propunere era preluată de senatorul Viorel Badea, din partea PNL, având parte și de alte 166 de semnături din partea parlamentarilor de la acel moment. Tot atunci, Viorel Badea explica și motivația din spatele acestui demers:

Astfel, ”(…) importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”.

La numai câteva luni, 31 august devenea oficial ziua pe care o sărbătorim azi, prin votul Legii 53/2011, cu 312 voturi pentru, cinci abțineri și daor două voturi împotrivă.

Află lucruri inedite despre graiul românesc

Dacă ar fi să facem o comparație cu o altă limbă, de altfel una de circulație internațională, limba engleză, limba română are unul din cele mai bogate lexicuri, cu peste 80.000 de cuvinte explicate de Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX).

În comparație, corespondetul DEX-ului nostru în engleză are un vocabular de 1 milion de cuvinte.

Un alt lucru inedit despre limba română este existența unuia dintre cele mai lungi cuvinte din lume, întrând direct pe locul 3.

Este vorba de cuvântul PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZĂ (definește o boală a plămânilor provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic, conform DEX).

 

Din categoria lucrurilor inedite, mai regăsim și cuvântul construit din 8 cuvinte care conțin doar vocale, și anume ”Oaia aia e a ei, eu o iau.”

Nu știm dacă știți că în limba română există acele cuvinte denumite palindrom, asta însemnând că, indiferent cum sunt citite (de la început sau de la final), au același înțeles. De asemenea există și fraze care au aceleași caracteristici:

”O ramă maro.”
”Icre, pui, ciuperci.”
”Ene purta patru pene.”
”Ele fac cafele.”
”Ele ne seduc cu desenele.”
”Era o tipă răpitoare.”

Paradoxal, deși în DEX sunt explicate peste 80.000 de cuvinte, în vorbirea curentă românii folosesc doar 1.500 de cuvinte în mod uzual.

Care sunt cuvintele care conțin toate literele cu semne diacritice din alfabet

Pe lângă aceste lucruri inedite și particularități, dicționarul limbii române mai conține și cuvintele care conțin toate literele cu semne diacritice din alfabet.

Dacă nu știai, sunt două astfel de cuvinte, și anume ”îmbrățișând” și ”înfățișând”.

Evenimente de Ziua Limbii Române

Pe parcursul acestei zile, în mai toată țara vor avea loc evenimente cu ocaziua Zilei Limbii Române, mare parte dintre acestea având loc în Capitala Culturală Europeană, Timișoara, precum și la Iași, București, la Chișinău, în Republica Moldova.

Ziua Limbii Române. Lucruri inedite despre graiul românesc. Cuvintele care conțin toate literele cu semne diacritice din alfabet

În ceea ce privește Diaspora română, Institutul Cultural Român, prin sediile sale din țările occidentale, va organiza diferite evenimente omagiale, serate culturale, colocvii și dezbteri științifice pe marginea limbii române.

Sursa – playtech.ro