3 materiale din care sunt realizate cuptoarele de grădină – tu pe care îl alegi?

50

Dacă locuiești la casă și ți-ai amenajat o bucătărie de vară pentru a găti în aer liber, ar fi păcat să nu o completezi cu un cuptor de grădină. Atenție, cuptorul de grădină nu este același lucru cu grătarul, dar le poți construi împreună, ceea ce ar fi mult mai practic.

Spre deosebire de grătar, cuptorul este construit diferit, astfel încât să permită coacerea produselor și prepararea unor feluri care trebuie ținute mult timp la foc molcom. Dacă ți-am stârnit deja interesul, te invităm să parcurgi și rândurile următoare, pentru că îți vom arăta tot ce trebuie să știi despre materialele necesare și despre modul în care se construiește un cuptor pentru curte.

 

Principalele tipuri de cuptoare de grădină

Primul criteriu după care se diferențiază cuptoarele de grădină este forma acestora. Aceasta se alege ținând cont de aspectul funcțional și abia apoi de cel estetic, iar din acest punct de vedere, există două categorii principale de cuptoare de grădină.

  • Cuptor în formă de tunel – este mai ușor de construit,  și de aceea îl vom întâlni în majoritatea curților. Spațiul pentru coacere – vatra – are o formă rectangulară, iar gura cuptorului este arcuită și asemănătoare cu intrarea într-un tunel, de unde și denumirea.
  • Cuptor în formă de dom – este considerat mai eficient decât cuptorul tunel, datorită formei semisferice a vetrei, care permite o distribuire uniformă a căldurii. Proiectul construcției unui astfel de model este ceva mai complicat, de aceea nu se poate realiza într-un timp la fel de scurt ca în cazul unui cuptor tunel.

 

Materialele recomandate

În general, sunt folosite cu precădere trei tipuri de materiale pentru realizarea cuptoarelor de grădină, acestea fiind considerate a fi cele mai eficiente pentru un astfel de proiect:

  • Piatra – este materialul cel mai potrivit pentru grădinile amenajate în stil rustic. Dincolo de faptul că este un material care oferă un aspect impunător și se potrivește oricărui stil de amenajare, piatra rezistă foarte bine la temperaturi ridicate și nu lasă să se piardă căldura din spațiul de coacere.
  • Cărămida – și acest material are o rezistență ridicată la căldură, punctând foarte bine și la capitolul estetic. Datorită formei sale rectangulare, cărămida este folosită cu precădere la construcția cuptoarelor tunel, fiind mai greu de adaptat formei curbate a cuptoarelor dom.
  • Lutul – este soluția la care apelează cei care vor să prepare mâncarea „ca pe vremuri”, atunci când majoritatea cuptoarelor din gospodăriile țărănești erau făcute din lut. Materialul este foarte ușor de modelat în orice formă, de aceea este folosit în mod special pentru cuptoarele dom.

 

Cum se construiește un cuptor de grădină

Ca orice construcție care trebuie să reziste, un astfel de cuptor are nevoie de o fundație, astfel că săparea acesteia este prima etapă a proiectului. Fundația se sapă la dimensiunile alese pentru cuptor, având o adâncime de 20 de centimetri. Apoi, se toarnă betonul și se așteaptă să se usuce, după care se trece la realizarea soclului.

De regulă, se folosește cărămidă și mortar, iar când soclul a ajuns la înălțimea dorită, urmează construirea vetrei. Aceasta se zidește la fel ca soclul, iar deasupra se realizează cupola. În cazul unui cuptor tunel, aceasta poate fi zidită, iar în cazul cuptoarelor dom din lut, se modelează pe un cofraj cu formă rotunjită.

În mijlocul cupolei se lasă o gură pentru horn, care poate să fie zidit din cărămidă sau poate fi realizat separat din alt material, iar apoi montat pe cupolă. Important este să fie cât mai înalt, pentru ca fumul evacuat să nu inunde curtea. La final, se montează ușa de la intrarea cuptorului, prin care se face accesul către vatră.

 

Cu un astfel de cuptor, gătitul va deveni o plăcere, nemaivorbind de savoarea specială pe care o vor avea mâncărurile preparate la foc de lemne.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata