A fost emisă o alertă ANM de cod portocaliu pentru jumătate de țară

De Jurnalul Național Actuale Meteo 72 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
România trece prin momente extreme, ca urmare a fenomenelor meteo radicale din ultimele 48 de ore. În cursul acestei dimineți a fost emisă o alertă ANM de cod portocaliu pentru jumătate de țară, specialiștii meteorologi anunțând și care sunt zonele lovite puternic de vijelii și ploi.

A fost emisă o alertă ANM de cod portocaliu pentru jumătate de țară

Sâmbătă și duminică, a fost Cod portocaliu de caniculă severă în România, iar prin intermediul RO-Alert, românii aflau de condițiile de vreme severă din aceste zile.

Din păcate, fenomenul continuă și astăzi, astfel că avem parte de o nouă alertă ANM de cod portocaliu pentru jumătate de țară. Din informaţiile specialiștilor, perioada de valabilitate a acestui nou cod este până în cursul serii, spre ora 23:00, și anunță instabilitate atmosferică accentuată:

Astfel, „În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea de nord a Moldovei, precum și în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu vijelii puternice, cu viteze la rafală de 70…90 km/h, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp.”, anunță ANM

Avertizare de instabilitate atmosferică

Această avertizare a fost emisă în cursul dimineții, în care se precizează și care sunt zonele lovite puternic de vijelii și ploi. Astfel că, pe lângă temperaturile ridicate, în anumite zone din țară vor exista și cantități mari de precipitații, astfel:

„În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…65 km/h), vijelii, căderi de grindină și descărcări electrice.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi spre seară și în prima parte a nopții, local, în sudul Olteniei, în sudul și estul Munteniei, precum și în sudul Moldovei.”, se arată în noua alertă ANM de astăzi.

Se menține și codul portocaliu de temperaturi deosebit de ridicate

În cursul zilei de ieri, ANM a emis un alt Cod portocaliu de caniculă și de „temperaturi deosebit de ridicate, disconfort termic accentuat”, care a fost prelungit până pe data de 11 iunie, astfel că efectele acestor fenomene se vor resimți și astăzi, în Oltenia, Muntenia și în Dobrogea, se arată în actualizare:

Aşadar, „În intervalul menționat, în sud-estul Olteniei, sudul și estul Munteniei și în partea continentală a Dobrogei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.”

Din păcate, alternanța acestor fenomene, de la o extremă la alta, nu face altceva decât să afecteze sănătatea, mai ales în cazul celor care au probleme de tensiune și se adaptează cu greu la aceste fluctuații.

Sursa – playtech.ro