Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului ar putea câştiga 4 milioane de lei pentru carbonul capturat de 14 specii de arbori din rezervaţie

Foto: protecţiamediului.ro
0 60

Dacă ar vinde la bursa de specialitate, Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului (APNMM) din Tulcea ar putea obţine la bursa de specialitate cel puţin 4 milioane de lei pentru carbonul capturat de 14 specii de arbori din această rezervaţie, dar acest lucru nu se întâmplă din cauza lipsei unor normelor care să permită acest lucru.

În acest sens, directorul APNMM, Viorel Roşca, a declarat, pentru AGERPRES, că un studiu efectuat în anul 2007, în cadrul unui proiect care a avut drept obiectiv punerea în valoare a serviciilor de mediu, a arătat că o suprafaţă de 10.160 de hectare cu 14 specii de arbori ar aduce la bugetul administraţiei 9 milioane de lei, pe an, dacă instituţia ar vinde la bursa de specialitate carbonul pe care-l capturează aceste specii de arbori.

„Dacă am scoate toate poienile şi am rămâne doar cu 4.000 de hectare aflate în rezervaţiile ştiinţifice şi cele cu protecţie integrală, tot am primi 4 milioane de lei, o sumă care înseamnă bugetul administraţiei pentru cel puţin doi ani”, a precizat Roşca.

Directorul APNMM a mai spus că studiul realizat în anul 2007, sub coordonarea expertului american Marta Ceroni şi a profesorului universitar Marian Drăgoi, a fost transmis zilele trecute Ministerului Mediului care, în timpul unei vizite efectuate la Tulcea, s-au arătat interesaţi de concretizarea oportunităţilor.

„Din 1994 se discută că ar trebui ca patrimoniul natural să fie cuantificat, dar nu există norme metodologice prin care resursele naturale să capete o valoare. Studiul pilot efectuat în anul 2007 a avut în vedere Munţii Măcinului şi Munţii Maramureşului şi poate fi extins la nivel naţional”, a mai spus Viorel Roşca.

În opinia acestuia, printre cele 14 specii a căror valoare a fost estimată prin capacitatea de absorbţie a carbonului se numără stejarul pufos, gorunul, carpenul, teiul şi frasinul.

La nivel de administrţie, încă din luna noiembrie a anului 2005, APNMM a demarat proiectul „Consolidarea sistemului de arii protejate al României prin demonstrarea celor mai bune practici de administrare a ariilor protejate mici în Parcul Naţional Munţii Măcinului”. Cu un buget de 3 milioane de dolari, finanţat de Fondul Global de Mediu şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, proiectul a avut ca obiective implementarea celor mai bune metode de administrare, practici şi parteneriate în parc, precum şi replicarea acestora la nivel naţional. Proiectul respectiv s-a încheiat în anul 2009.

APNMM gestionează o suprafaţă de 486,6 hectare care reprezintă suprafaţa zonelor cu protecţie strictă, iar 3.418,32 hectare  care reprezintă suprafaţa zonelor de protecţie integrală.

În acest context, primul eveniment pe tema strategiei internaţionale privind schimbările climatice a avut loc în anul 1992, la Rio de Janeiro, prin semnarea Convenţiei-cadru a Naţiunilor Unite, ratificată de Parlamentul României în anul 1994. Prin convenţie, 194 de state au convenit să acţioneze pe termen lung pentru stabilizarea concentraţiei de gaze cu efect de seră.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata