Alina Şerban, ANM: „Vom avea un episod autentic de iarnă”

De Jurnalul Național Actuale Meteo 193 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Vremea se schimbă radical de astăzi în toată țara. Ciclonul polar ajunge în România, după ce a făcut ravagii în vestul Europei.

Meteorologii au actualizat prognozele și anunță că temperaturile vor coborî până la -10 grade Celsius.

Primul val de frig și ninsori din acest an îşi face simţită prezenţa încă de duminică. Valul de aer polar va fi resimţit mai întâi în zona Moldovei, unde în cursul zilei de duminică temperaturile nu vor mai depăşi 6 grade Celsius.

Apoi, de luni se răcește accentuat în toată țara și va fi viscol în Moldova cu strat de zăpadă, depuneri de polei în restul zonelor, frigul va fi amplificat de rafalele de vânt.

Luni, cel puţin, maximele vor fi predominant negative în aproape toată ţara, cu cele mai coborâte valori maxime, -10 grade Celsius în nordul Moldovei, în depresiunile din estul Transilvaniei, până la cel mult zero, un grad, local în sud-vestul Olteniei.

Iar marţi dimineaţă şi miercuri dimineaţă este posibil să consemnăm vârful acestui episod din perspectiva celor mai geroase nopţi şi dimineţi, pentru că minimele vor coborî până la -15, posibil -20 de grade în condiţiile în care vom avea şi strat de zăpadă.

În prognoza sa, „Pare surprinzător după temperaturile pe care le-am înregistrat în ultimele zile, cu mult mai ridicate decât în mod normal pentru această dată, dar vom avea un episod autentic de iarnă.

Va fi unul de scurtă durată, dacă ne raportăm la ninsori și va fi mai intens pe jumătatea de est a teritoriului, pentru că această masă de aer polar va pătrunde treptat și va aborda la început zona Moldovei, astfel încât în jumătatea de nord a Moldovei temperaturile vor scădea semnificativ, iar precipitațiile vor fi mai ales sub formă de ninsoare în această seară, la noapte și mâine.

Se va depune strat de zăpadă undeva în jur a 10-15 centimetri și pe măsură ce această masă de aer va avansa, pe jumătatea de est a teritoriului, va determina pe de o parte depuneri de polei, pentru că se va asocia într-o primă fază cu precipitații în formă lichidă.

Acest lucru este foarte probabil să se întâmple la noapte și în prima parte a zilei de mâine, în jumătatea de sud a Moldovei, în jumătatea de est a Munteniei și în Dobrogea.

De asemenea, va determina și o scădere a valorilor termice în toate regiunile, iar precipitațiile care vor fi în celelalte regiuni, pentru că vor fi atât astăzi, cât și mâine, vor fi sub formă de ploaie astăzi, dar cu transformare mâine după-amiază, mâine noapte, mai ales în ninsoare, astfel încât vor mai fi depuneri de polei și în celelalte zone.

Mai mult decât atât, în jumătatea de est a teritoriului, fenomenele vor fi mai intense, pentru că și vântul va prezenta intensificări, cu rafale în general de 55-70 km/h, astfel încât acolo unde se va asocia cu ninsoarea, va determina viscol și vizibilitate redusă.

Vorbind de o scădere a valorilor termice, acestea vor deveni preponderent negative pe parcursul zilei de marți. Temperaturi maxime vor fi, foarte probabil de la -10 -9 grade în nordul Moldovei, la cel mult 0-1 grad în regiunile vestice.

Temperaturile minime vor fi negative în toată țara și vor caracteriza chiar o vreme geroasă în nordul, centrul și estul teritoriului, în mod deosebit în noaptea de luni spre marți, foarte probabil să coboare spre -18 -20 de grade în depresiuni.

Şi în zona Capitalei la fel, vorbim de o vreme în răcire semnificativă.

Dacă astăzi, chiar dacă vremea este închisă în Capitală, vom mai înregistra valori termice de 10-11 grade, acestea vor scădea treptat, astfel încât marți ne așteptăm în Capitală la o maximă ușor negativă, de -2 spre -1 grad, iar minima de marţi spre miercuri foarte probabil să coboare spre -10 grade la periferia Capitalei.

De asemenea, precipitațiile, astăzi în formă lichidă, se vor transforma pe parcursul zilei de mâine, atât cât vor mai apărea, în lapoviță și ninsoare și în zona Capitalei”, a spus meteorologul Alina Șerban, de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), duminică, la Antena 3 CNN.

Sursa – www.antena3.ro

TAGGED: ,