ANAF declanșează războiul! Se anunță controale masive în România.

ANAF și Inspecția Muncii vor începe o nouă serie de controale în luna martie, după cum a dezvăluit șefa Fiscului, Mirela Călugăreanu. Vor fi vizați în principal cei care evită plata obligațiilor fiscale către stat.

Astfel, Șefa Fiscului, Mirela Călugăreanu a transmis miercuri că ANAF și Inspecția Muncii vor începe controale ample în toată țara pentru a-i depista pe cei angajați la „negru” și la „gri”, adică cei care evită plata obligaţiilor fiscale către stat.

„Ne-am propus să operaționalizăm până la finalul lunii martie un plan comun de acțiuni, împreună cu colegii de la Inspecția Muncii, (care) vizează prevenirea muncii subdeclarate”, a precizat Călugăreanu, la o conferință de specialitate.

ANAF: Contribuabilii să se aștepte la verificări

Șefa ANAF i-a atenţionat pe contribuabilii vor urma controale în acest sens, în situaţia în care România și-a asumat anumite obligații prin PNRR

„An de an, pe Semestrul European (cadrul pentru coordonarea politicilor economice și fiscal-bugetare din întreaga Uniune Europeană – N.R.) multe critici (s-au referit la faptul că) instituțiile cu atribuții în domeniu nu au colaborat corespunzător astfel încât să se înregistreze o diminuare semnificativă a fenomenului de nedeclarare și subdeclarare din această perspectivă și cu consecințe în ceea ce privește încasarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale”, a adăugat Mirela Călugăreanu.

În ceea ce privește procesul de colectare a taxelor, conform şefei ANAF, acesta trebuie accelerat pentru o contribuţie suplimentară la bugetul general consolidat.

„Lucrurile s-au mişcat bine în anul 2021. Şi în prima lună a anului 2022 încasările arată bine, dar în mod evident procesul va trebui accelerat şi sunt de acord că perspectiva eficientizării administrări fiscale în România trebuie să aducă o contribuţie suplimentară consistentă la bugetul general consolidat”, a precizat Mirela Călugăreanu.

Proiecte de digitalizare la ANAF

Totodată, șefa ANAF a spus că procedurile de achiziţie publică pentru trei mari proiecte de digitalizare vor fi lansate în acest an şi trebuie terminate  până la sfârşitul anului, pentru a se respecta ţintele şi jaloanele pe care le-am prevăzut în PNRR.

„Toate elementele care ţin de modernizarea Agenţiei Naţională de Administrare Fiscală, inclusiv componenta noastră pe PNRR, au fost lucruri pe care le-am discutat cu toţi şi le-am stabilit împreună (cu mediul de afaceri, n.r.).

Atât anul 2022, cât şi perspectivele până în 2025, începutul anului 2026, nu vor modifica nimic din lucrurile stabilite şi care sunt foarte clar detaliate în PNRR. Planurile noastre continuă în această direcţie. Ne consolidăm reformele pe care le-am început, anul 2022 reprezentând un an de mari provocări, în sensul că vom continua implementarea facturii electronice pe relaţia B2B pentru acele categorii de domenii şi produse de risc. Vom implementa pentru structura de mari contribuabili SAF-T.

De asemenea, vom implementa sistemul Trafic Control, dar cea mai mare provocare pentru Agenţie în anul 2022 o reprezintă lansarea procedurilor de achiziţie publică pentru marile proiecte de digitalizare. Mă refer la proiectul Sfera, de unificare a bazelor de date şi migrare pe baze de date centralizate a evidenţelor fiscale.

De asemenea, mă refer la proiectul APIC sau big data care are o componentă consistentă în ceea ce priveşte analiza de risc. Aceste achiziţii publice vor fi lansate în cursul acestui an şi trebuie finalizate până la finele anului 2022 pentru a putea să respectăm în continuare ţintele şi jaloanele pe care le-am prevăzut în PNRR. Toate aceste proiecte sunt destinate eficientizării colectării”, a declarat Călugăreanu.

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata