Andreea Cigolea: „Important este să acordăm o atenţie deosebită ochilor, în sezonul rece”

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 178 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În acest sezon rece ochii sunt expuși la diferiți factori care le pot afecta sănătatea. Temperaturile scăzute, vântul puternic și aerul uscat pot provoca disconfort și pot duce la probleme oculare grave.

Medicul oftalmolog Sînziana Istrate a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea, despre cât de important este să acordăm o atenţie deosebită ochilor, în sezonul rece.

În recomandările sale, „Vremea uscată și aerul uscat ne produc o grămadă de probleme. Primul lucru pe care trebuie să-l îngrijim sunt ochii. Cel mai simplu este să folosim o lacrimă artificială fără conservanți.

În realitate, temperatura corpului rămâne constantă, iar afară ne vom lovi de temperaturi reci. Această diferență de temperatură ne afectează. Astfel că, atunci când ieşim din casă, putem pune o lacrimă artificială dacă ne ştim sensibili la lumină.

Razele UV afectează retina în mod negativ și așa cum probabil că știți, există această oftalmie de zăpadă. Apar simptome de fotofobie. Fotofobia sau sensibilitatea crescută la lumină, reprezintă disconfortul resimțit la nivel ocular în prezența luminii puternice, fie ea naturală sau artificială.

În primul rând, pot apărea traumatisme oculare. Deci este important să ne protejăm ochii indiferent de ce sport facem.

Care sunt simptomele fotokeratitei

-durere oculară
-senzație de arsură
-ochi roșii și umflați
-sensibilitate la lumină
-vedere încețoșată
-reflexii și halouri în câmpul vizual

Schiatul reprezintă un sport care ne poate duce chiar și la oftalmolog. Zăpada acționează ca o oglindă, deci va reflecta razele soarelui către ochii noștri. Retina, în acel moment, suferă destul de tare, mai ales celulele foto-receptoare. „Arde” primele straturi de celule corneene.

Când ajungem să vedem o pată neagră, atunci trebuie să ne îngrijorăm şi să mergem la medic.

Iarna reprezintă un sezon foarte bun pentru conjunctivite. Deci, cu siguranță că orice secreție conjunctivală pe care o avem ar trebui să ne trimită la medic. Oricare dintre simptomele acestea reprezintă un semnal de alarmă.

Igiena oculară este foarte bună, cu toate că ochiul are capacitatea de a se curăţa singur.

Să încercăm să ne ferim de vânt pentru că uscarea suprafeței oculare este ca și cum ai avea nasul uscat sau gura uscată. Cu siguranță că se vor produce modificări care ajung să fie greu tratabile.

Dacă suntem în concediu şi ne intră ceva în ochi, atunci primul lucru pe care putem să-l facem este să ne curăţăm zona cu ser fiziologic sau lacrimi artificiale.”,  a mai spus medicul.

Totodată, iarna ochii sunt expuși la o multitudine de factori care le afectează performanța. Îngrijirea ochilor în sezonul rece este esențială pentru menținerea sănătății oculare.

Sfaturi pentru a vă menține ochii sănătoși în sezonul rece

-protejați-vă ochii de vânt și frig
-mențineți hidratarea ochilor
-evitați expunerea prelungită la încălzitoare și aer condiționat
-spălați-vă regulat mâinile
-evitați frecarea ochilor
-purtați ochelari de soare
-pauze regulate de la ecranele digitale

Cele mai importante motive pentru a purta ochelari de soare

-lumina soarelui dăunează foarte tare
-mediul înconjurător poate irita ochii
-zăpada
-nisipul
-vântul

Sursa – www.antena3.ro