Asociaţia G6-UMF: „O tentativă de segregare medicală nefirească”

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 164 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În România, Asociaţia Alianţa Universitară G6-UMF a transmis o scrisoare deschisă către ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, despre strategia DSU pentru 2024-2030, proiect elaborat de DSU, prin care a atras atenţia că reprezintă o „tentativă de segregare medicală nefirească”.

În prezent, Asociaţia este constituită din Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davilla” din București, Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara.

Astfel, Asociaţia G6-UMF a transmis către ministrul Sănătăţii o scrisoare prin care acuză DSU de „segregare medicală nefirească”.

 

Aşadar, „Strategia propune perpetuarea unui sistem nefiresc, în opinia noastră, prin care, în România există două autorități sanitare: Ministerul Sănătății și Departamentul Situațiilor de Urgență, două căi de formare profesională medicală: toate specialitățile medicale și Medicina de urgență, două categorii de specialiști: medicii specialiști și medicii de medicină de urgență, două categorii de formatori: cadrele didactice universitare și formatorii în medicină de urgență și două bugete separate: unul pentru medicină și altul pentru medicină de urgență, situație total anormală.

Fără a minimaliza în niciun fel aportul important al medicinei de urgență în rezolvarea situațiilor acute, amenințătoare de viață, și progresele remarcabile făcute în România, în acest domeniu, nu putem să acceptăm apariția periodică a acestei tentative de segregare medicală nefirească, care pune sub o lumină nedreaptă performanța universităților de medicină din România în care s-au format, de altfel, toți medicii de medicină de urgență. Credem, de asemenea, că Unitățile de Primiri Urgențe (UPU) sunt structuri ale spitalelor, cu medici angajați în spitale, așa încât ele nu trebuie confundate cu unitățile mobile în care echipajele de urgență își pot găsi până la un punct logica, în asociere cu alte structuri paramedicale.

Nu în ultimul rând, prevederile Strategiei intră în contradicție cu cap. Învățământul medical din Legea Învățământului Superior nr. 199/2023 în ceea ce privește formarea profesională medicală precum și cu Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în ceea ce privește asistența medicală. Din aceste motive, vă comunicăm dezacordul nostru ferm pentru prevederile legate de medicina de urgență din această Strategie și vă rugăm să susțineți poziția noastră de a lăsa medicina de urgență, acolo unde îi este locul, atât ca formare profesională cât și ca desfășurare de activități, la Ministerul Sănătății și la universitățile de medicină și farmacie acreditate, astfel încât această să funcționeze într-o relație simbiotică, sinergică și complementară cu Departamentul Situațiilor de Urgență”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de rectorii celor şase universităţi.

Sursa – www.antena3.ro