Australia intenţionează să cumpere rachete de croazieră Tomahawk din SUA

Australia va cumpăra 220 de rachete de croazieră Tomahawk, care pot fi lansate de pe nave sau submarine pentru atacuri pe uscat.

Australia intenționează să cumpere până la 220 de rachete de croazieră Tomahawk din Statele Unite, după ce Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea printr-o afacere evaluată la aproape 900 de milioane de dolari.

Acordul, despre care Pentagonul a spus că implică până la 220 de rachete de croazieră Tomahawk și asistență tehnică, vine la doar câteva zile după ce Australia a anunțat că va cumpăra trei submarine de atac cu propulsie nucleară – cu opțiunea de a achiziționa încă două – din SUA, pe fondul îngrijorărilor legate de creșterea Chinei. prezența militară în Indo-Pacific.

Oficialii australieni au spus că noile submarine cu propulsie nucleară vor fi capabile să tragă rachete Tomahawk.

„Australia este unul dintre cei mai importanți aliați ai noștri din Pacificul de Vest”, a declarat vineri Departamentul de Apărare al SUA într-o declarație. Locația strategică a Australiei „contribuie în mod semnificativ la asigurarea păcii și stabilității economice în regiune”, a spus departamentul.

„Prin desfășurarea sistemului de arme Tomahawk, Australia va contribui la pregătirea globală și va spori capacitatea forțelor americane care operează alături de ele la nivel global”, se arată în comunicat. Tomahawks – rachete de croazieră cu reacție utilizate în principal de SUA și Regatul Unit – vor costa aproximativ 895 de milioane de dolari.

„Vânzarea propusă a acestui echipament și sprijin nu va altera echilibrul militar de bază din regiune”, a adăugat departamentul de apărare.

Ministrul Apărării din Australia, Richard Marles, a declarat că Australia are nevoie de rachete cu rază mai lungă de acțiune.

„A ne asigura că avem rachete cu rază mai lungă de acțiune este o capacitate cu adevărat importantă pentru țară”, a declarat Marles pentru Channel Nine din Australia. „Ne permite să putem ajunge mai departe dincolo de țărmurile noastre și, în cele din urmă, acesta este modul în care putem menține Australia în siguranță.”

Pat Conroy, ministrul australian pentru industria de apărare, dezvoltare internațională și Pacific, a declarat că rachetele ar putea fi lansate de la submarinele din clasa Virginia pe care Australia a anunțat că le va cumpăra din SUA.

„Ne dorim cu siguranță cea mai bună capacitate posibilă pentru Forța de Apărare Australiană, astfel încât aceasta să includă capacitatea de a lovi adversarii cât mai departe posibil de continentul Australiei”, a spus el pentru Australian Broadcasting Corp. „Rachetele de croazieră sunt o parte critică a acestui lucru. , la fel și submarinele care le lansează”, a spus Conroy.

„Ne confruntăm cu cea mai mare incertitudine strategică din 1945. Ne confruntăm cu o cursă regională a înarmărilor și un guvern responsabil precum al nostru se ocupă de asta investind în cea mai bună capacitate posibilă”, a spus el.

„Așa promovăm pacea și stabilitatea, punând semne de întrebare în mintea oricărui potențial adversar”, a adăugat el.

Construirea de submarine nucleare va transforma sectorul nostru de producție și comunitatea științifică cu capacitatea de care avem nevoie.

Fostul prim-ministru australian Paul Keating a lansat în această săptămână un atac puternic asupra acordului cu submarine, spunând că „trebuie să fie cea mai proastă afacere din toată istoria” din cauza costului uriaș.

Oficialii australieni au estimat costul submarinelor la între 268 de miliarde și 368 de miliarde de dolari australieni (178 de miliarde de dolari până la 245 de miliarde de dolari) pe parcursul a 30 de ani.

Oficialii au subliniat, de asemenea, că investiția în proiectul submarinului, care va vedea în cele din urmă Australia și Marea Britanie să dezvolte împreună un nou model de submarin, vor crea aproximativ 20.000 de locuri de muncă în Australia.

Prim-ministrul Anthony Albanese a declarat că guvernul a fost transparent cu privire la costul proiectului.

„Evaluarea care trebuie făcută este dacă achiziția și apoi construirea propriilor noastre submarine cu propulsie nucleară, crește capacitatea noastră de a ne apăra cu peste 10%? Pariezi că da”, a declarat Albanese pentru Australian Broadcasting Corp.

„De aceea reprezintă o valoare bună.”

Japonia a anunțat, de asemenea, luna trecută planuri de a-și îmbunătăți armata în efortul de a descuraja China, inclusiv cumpărarea a 400 de rachete de croazieră Tomahawk pentru desfășurare în 2026.

Sursa – www.aljazeera.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata