Bakhmut tace în timp ce Rusia și Ucraina comercializează raiduri aeriene

De Jurnalul Național Externe Politică 142 citiri
12 min citire
După 10 luni de război, atacurile la sol s-au oprit în mare parte, iar armele au tăcut în mare parte în orașul Bakhmut.

Trupele ruse s-au oprit pentru a roti mercenarii Grupului Wagner care au condus bătălia pentru capturarea orașului din estul Ucrainei. Forțele ucrainene au întrerupt o manevră de flancare care a capturat recent terenul înalt din jurul lui Bakhmut „pentru a îndeplini alte sarcini militare”.

Doar o ciocnire de luptă a fost raportată în a 66-a săptămână de război – sâmbătă.

„Nu există bătălii active acolo – nici în oraș, nici pe flancuri”, a spus ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, într-o postare pe Telegram.

„În schimb, inamicul bombardează în mod activ periferia orașului și abordările către acesta.”

Într-un interviu video pe care l-a postat pe canalul său Telegram, șeful lui Wagner, Yevgeny Prigozhin, a spus că a pierdut 20.000 de mercenari doar în bătălia pentru Bakhmut.

Ministerul rus al Apărării nu a spus câte trupe de sprijin au fost ucise din unitățile aeropurtate și mecanizate.

„Este foarte greu de imaginat numărul de ucideri care au avut loc… sunt sigur că sunt cadavre putrezite, încă peste tot”, a spus colonelul american Seth Krummrich, în retragere, pentru Al Jazeera.

„Ei vorbeau despre valuri umane… Prigozhin devenea foarte frustrat împingând toți acești mercenari, încercând să ia 10 metri (32,8 picioare) de pământ”, a spus Krummrich, care a condus detașamentele forțelor speciale în Afganistan și Orientul Mijlociu și în prezent. este vicepreședinte pentru Global Guardian, un consultant de securitate.

Fondatorul grupului privat de mercenari Wagner, Yevgeny Prigozhin, face o declarație cu privire la începutul retragerii forțelor sale din Bakhmut și predarea pozițiilor acestora trupelor ruse obișnuite, în cursul conflictului Rusia-Ucraina de la Bakhmut, Ucraina (Serviciul de presă al „Concord ”/Handout via Reuters) Calmul dinaintea furtunii

Rusia a revendicat victoria la Bakhmut pe 21 mai, iar nouă zile mai târziu, purtătorul de cuvânt al forțelor ucrainene din Est, Serhiy Cherevaty, a recunoscut că orașul însuși este în mâinile Rusiei.

„Inamicul a luptat pentru acest centru raional timp de 10 luni, dar nu a reușit să-l captureze până la sfârșit”, a spus el.

El a făcut aluzie la o anticipată contraofensivă ucraineană. „Rușii știu că, pe lângă pierderile militare, eșecul de a ține orașul le poate cauza și pierderi mari de reputație”, a spus Cherevaty.

„Cred că rușii se pregătesc pentru un eșec incredibil”, a spus Krummrich. „Odată cu contraofensiva iminentă, ei riscă să-l piardă pe Bakhmut și multe, multe altele. Dacă vor revendica o victorie rusă poporului rus acum, vor pierde foarte mult dacă le vor întrerupe liniile de aprovizionare și ajung să fie nevoiți să abandoneze orașul.”

Ucraina a declarat că are 12 batalioane antrenate și echipate gata să arunce în contraofensivă, iar Krummrich credea că vremea este acum singurul factor care le împiedică.

„Unitățile sunt antrenate, așa că cred că de îndată ce pământul se va usca, vor pleca.”

„Rușii stau în Bakhmut, înțeleg ce urmează, înțeleg că vor fi atacați”, a spus el.

Pe 28 mai, Statul Major al Ucrainei a declarat că 80 de militari ruși și-au părăsit pozițiile din Lysychansk, orașul din provincia Lugansk capturat de forțele ruse în iulie anul trecut. Alte 30 de trupe ruse au dezertat în Bakhmut, luând cu ei echipament militar, a spus personalul.

Yevgeny Prigozhin, șeful companiei militare a Grupului Wagner, vorbește în timp ce ține un steagul național rus în fața soldaților săi în Bakhmut, Ucraina (Serviciul de presă Prigozhin via AP) Praștii și săgeți

În loc să continue bătălia de uzură la sol pentru Bakhmut, Rusia și Ucraina s-au transformat într-un război în mare parte psihologic în aer.

Pe 26 mai, forțele aeriene ucrainene au declarat că au distrus peste noapte o armată aeropurtată de 31 de drone și 17 rachete, inclusiv 10 rachete Kh-101 și Kh-155 trase din avioane rusești deasupra Mării Caspice, șapte S-300 și S-400 reutilizate. rachete de apărare aeriană trase din Zaporizhia ocupată și 31 de drone iraniene Shahed-131 și Shahed-136.

Țintele au fost „infrastructura critică și infrastructura forțelor de apărare” din estul țării, a spus forțele aeriene.

Purtătorul de cuvânt al informațiilor militare ucrainene, Andriy Yusov, a declarat că operațiunea are în principal valoare propagandistică.

„Inamicul ar dori să arate că armele lor „analogovnet” pot face ceva armatei ucrainene și armelor occidentale. Dar se dovedește că nu”, a spus el.

Două zile mai târziu, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât cel puțin 40 de drone lansate de Rusia în capitala Kiev, a declarat primarul orașului, Vitali Klitschko. Resturile care au căzut au ucis un bărbat și au rănit o femeie.

Atacurile dinainte de zori au avut loc în ultima duminică a lunii mai, când capitala sărbătorește „Ziua Kievului”, aniversarea fondării sale oficiale, acum 1.541 de ani.

Și a doua zi, comandantul armatei ucrainene, generalul Valery Zalujni, a declarat că forțele armate au distrus toate cele 11 rachete de croazieră Iskander-K și Iskander-M lansate la nord de graniță cu Ucraina.

Dar pe 30 mai, Ucraina părea să fi răspuns trimițând opt drone la Moscova. Rusia a spus că a blocat sau doborât toate cele opt drone.

Într-o postare pe Telegram după atac, Alexander Khinshtein, un membru proeminent al parlamentului Rusiei din blocul guvernamental Rusia Unită, a declarat că trei dintre cele opt drone au fost doborâte peste Rublyovka, o suburbie la vest de Moscova, unde o mare parte din elita politică și de afaceri a Rusiei Trăi.

Un bărbat stă lângă blocul său, grav avariat în timpul unui atac masiv rusesc cu drone, la Kiev, Ucraina (Valentyn Ogirenko/Reuters)

„Acesta este în mod clar un semn de activitate teroristă”, a spus președintele rus Vladimir Putin.

Colonelul ucrainean Petro Chernyk a comentat: „Dacă dronele de origine necunoscută sparg apărările cu mai multe straturi și zboară practic către capitala unei țări care se consideră o superputere, au armele lor vreo valoare?”

Șeful lui Wagner, Yevgeny Prigozhin, a acuzat ministerul apărării pentru o apărare slabă.

„Tu, ministerul apărării, nu ai făcut nimic pentru a lansa o ofensivă”, a spus Prigojin.

„Cum îndrăznești să permiti dronelor să ajungă la Moscova?”

Ucraina a negat responsabilitatea. „Nu avem nimic de-a face direct cu asta”, a spus consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak.

Ambasadorul Rusiei la Washington a învinuit SUA pentru încurajarea atacului și a batjocorit declarația administrației Biden că adună informații despre incident.

„Ce sunt aceste încercări de a se ascunde în spatele expresiei „culeg informații”?” A spus Anatoly Antonov în remarci publicate pe Telegram.

„Aceasta este o încurajare pentru teroriștii ucraineni”.

Pe 29 mai, un alt atac al a două drone a provocat o explozie în regiunea Pskov din Rusia, lângă granița cu Belarus, care a lăsat distrusă clădirea administrativă a unei conducte de petrol, a declarat guvernatorul local Mihail Vedernikov.

Uneori, Ucraina a negat inițial responsabilitatea pentru atacurile pe care le-a revendicat ulterior.

The New York Times a raportat că surse americane anonime spun că forțele speciale ucrainene sau serviciile de informații militare se aflau în spatele unui atac similar cu drone asupra Kremlinului pe 3 mai.

Pe 27 mai, liderul serviciului de informații al Ucrainei a confirmat implicarea Kievului într-o explozie care a avariat grav Podul Kerci, care leagă Rusia de Crimeea ocupată de ruși, la șapte luni după ce a avut loc.

Operatii de modelare

Ucraina a negat, de asemenea, implicarea într-o incursiune pe 22 mai a naționaliștilor ruși anti-Putin pe teritoriul Rusiei. Comandantul rus al acelui raid a spus că grupul său se va întoarce în curând.

„Cred că ne veți vedea din nou pe acea parte”, a spus Denis Kapustin la o conferință de presă în Ucraina, descriindu-se drept comandantul Corpului Voluntar al Rusiei.

„Fiecare operațiune care are loc pe teritoriul Rusiei obligă conducerea militară să mute o cantitate mare de forțe tocmai în acel cadran, dezgolind astfel unele părți ale frontului, părți ale graniței”, a spus el.

„Conturarea câmpului de luptă are loc acum pentru contraofensivă”, a spus Krummrich.

„Vedem atacurile din spatele liniilor inamice, vedem atacurile din Rusia din partea acelor miliții. Vedem atacurile cu drone la Moscova. Toate acestea modelează ceea ce urmează”, a spus el, adăugând că complexitatea îi agravează pe factorii de decizie ruși, deja divizați politic din cauza unui război care nu merge bine.

„Rusia trebuie acum să se apere până la capitala lor. Sunt deja răspândite subțiri. Deci, vor avea multe decizii complexe de luat cu privire la unde să-și pună forțele. Dacă ultimele 15 luni sunt un indicator, își vor pune forțele în locul greșit și vor pierde”, a spus Krummrich.

„Trebuie să ne pregătim pentru un război anevoios”, a spus șeful lui Wagner, Prigozhin, în interviul său.

„Suntem într-o asemenea condiție încât am putea pierde Rusia – aceasta este principala problemă… Trebuie să impunem legea marțială.”

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a căutat, de asemenea, să pregătească opinia publică pentru o luptă lungă.

„Acest conflict va dura foarte mult timp, cel mai probabil zeci de ani”, a declarat Medvedev, citat de agenția de presă RIA, în timpul unei vizite în Vietnam.

Președintele SUA, Mark Milley, a spus că Ucraina și-ar putea elibera toate teritoriile prin mijloace militare, „dar probabil nu în viitorul apropiat”, adăugând că un astfel de război ar fi „sângeros și dificil”.

„Rusia nu va câștiga acest război militar”, a spus Milley.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,