Banca Mondială vorbește despre un risc crescut de recesiune globală anul viitor

Lupta împotriva inflației ar putea duce către o recesiune globală în anul viitor. Băncile centrale din întreaga lume măresc în acelați timp ratele dobânzilor pentru a combate inflația persistentă, a transmis joi Banca Mondială.

„Cele mai mari trei economii ale lumii – Statele Unite, China și zona euro – au încetinit puternic și chiar și o lovitură moderată asupra economiei globale în următorul an ar putea duce la recesiune”, a precizar banca într-un nou studiu  notează Reuters.

De asemenea, Banca Mondială a declarat că economia mondială se află în acest moment în cea mai pronunțată încetinire după o redresare post-recesiune din 1970. Încrederea consumatorilor a scăzut deja mai mult decât în perioada premergătoare recesiunilor mondiale anterioare.

„Creșterea globală încetinește brusc, iar încetinirea va continua probabil pe măsură ce tot mai multe țări intră în recesiune”, a precizat președintele Băncii Mondiale, David Malpass, afirmând că este îngrijorat că aceste tendințe se vor menține și vor avea consecințe devastatoare pentru economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare.

Pentru a reduce inflația, este posibil ca băncile centrale să fie nevoite să majoreze ratele dobânzilor cu încă 2 puncte procentuale

Mai mult, majorarea acerbă a ratelor dobânzilor și politicle conexe vor dura, cel mai probabil, până la anul viitor, dar s-ar putea să nu fie suficiente pentru a readuce inflația la nivelurile înregistrate înainte de pandemia COVID-19, a mai spus banca.

Cu excepția cazului în care întreruperile în aprovizionare și presiunile de pe piața muncii se vor diminua, rata globală a inflației, cu excepția energiei, ar putea rămâne la circa 5% anul viitor, aproape dublu față de media pe cinci ani de dinaintea pandemiei.

De asemenea, pentru a reduce inflația, este posibil ca băncile centrale să fie nevoite să majoreze ratele dobânzilor cu încă 2 puncte procentuale, pe lângă creșterea de 2 puncte procentuale deja observată față de media anului trecut, a afirmat banca.

O creștere de această anvergură, împreună cu stresul de pe piețele financiare, ar încetini creșterea produsului intern brut global la 0,5% în 2023, sau o contracție de 0,4% pe cap de locuitor, ceea ce ar corespunde definiției tehnice a unei recesiuni globale, a adăugat Banca Mondială.

Înăsprirea politicilor monetare și fiscale va duce către reducerea inflației

Malpass a precizat că factorii de decizie politică ar trebui să se concentreze pe stimularea producției, inclusiv prin eforturi pentru a genera investiții suplimentare și câștiguri de productivitate și să renunțe la ideea reducerii consumului.

Vicepreședintele Băncii Mondiale, Ayhan Kose, a mai spus că recenta înăsprire a politicilor monetare și fiscale va contribui la reducerea inflației, dar natura sincronă a măsurilor ar putea agrava situația și ar putea accentua încetinirea creșterii globale.

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata