Bangladeshul se confruntă cu mai multe întreruperi de curent pe fondul penuriei de combustibil

De Jurnalul Național Economie Externe 299 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Bangladesh și-a închis luni cea mai mare centrală electrică, deoarece nu și-a permis să-și permită cărbunele pentru a o alimenta, deoarece un val de căldură înăbușitor creează cererea de energie electrică în creștere.

Bangladesh s-ar putea confrunta cu noi întreruperi de curent din cauza cererii mai mari, a spus ministrul său de energie, deoarece o lipsă de combustibil a provocat oprirea mai multor unități de generare a energiei, inclusiv cea mai mare centrală pe cărbune.

Țara s-a confruntat cu întreruperi ale aprovizionării cu energie electrică din cauza vremii neregulate în acest an, temperaturile crescânde împingând cererea în aprilie și un ciclon mortal care a întrerupt aprovizionarea cu gaze naturale la centralele electrice luna următoare.

Luni, uzina Payra de 1,32 gigawați (GW) din sudul Bangladeshului și-a închis și a doua unitate din cauza penuriei de cărbune, după ce a închis o unitate pe 25 mai.

Nasrul Hamid, ministrul de stat pentru energie, energie și resurse minerale, a declarat că Bangladesh intenționează să repornească centrala până în ultima săptămână a lunii iunie.

„Nu există altă alternativă decât să facem față penuriei”, a declarat Hamid pentru Reuters. „Va trebui să suportăm asta încă două săptămâni.”

Centrala electrică Payra, administrată de guvern, din sudul Bangladeshului a redus deja producția luna trecută din cauza penuriei de combustibil, dar a fost forțată să facă un pas mai departe luni, potrivit managerului Shah Abdul Mawla.

„Din cauza penuriei de cărbune, fabrica a ajuns la o oprire completă la ora 12:15 (06:00 GMT) astăzi”, a spus Mawla, adăugând că speră că producția poate fi restabilită în trei săptămâni, când au sosit transporturile de cărbune.

Temperaturile maxime din capitala Dhaka au crescut la aproape 38C (100,4F) duminică, comparativ cu 32C (90F) cu zece zile mai devreme. Biroul meteo a avertizat că valul de căldură în curs va continua probabil pentru restul săptămânii.

Când cererea a atins vârful luni la prânz, a depășit oferta cu 18%, a declarat pentru Reuters un oficial înalt al ministerului de energie. Deficitul a venit la o zi după ce deficitul total de energie din Bangladesh a crescut la cel mai mare nivel din ultimele trei săptămâni.

„Numai ploaia ne poate ușura, deoarece cererea de energie scade atunci când plouă”, a spus oficialul, care a refuzat să fie identificat deoarece nu este autorizat să vorbească cu presa.

Rău pentru afaceri

Pierderile de energie amenință sectorul de îmbrăcăminte din Bangladesh, care reprezintă mai mult de 80% din exporturile și aprovizionările sale cu amănuntul, cum ar fi Walmart, Gap Inc, H&M, VF Corp, Zara și American Eagle Outfitters.

Pierderea acestor exporturi va exacerba problemele legate de rezervele de dolari ale țării, care s-au prăbușit cu aproape o treime în cele 12 luni până la sfârșitul lunii aprilie, până la un minim de șapte ani, limitând capacitatea acesteia de a plăti importurile de combustibil.

Desele întreruperi de curent au atras critici.

„Toată țara este aproape fără electricitate. Oamenii se îmbolnăvesc de căldură extremă”, a declarat Ruhul Kabir Rizvi, un lider înalt al principalului Partid Naționalist din Bangladesh de opoziție.

„Nu există curent electric pentru 10 până la 12 ore în fiecare zi. Electricitatea se oprește noaptea, nimeni nu poate dormi”, a spus Mohammad Sharif, un angajat din sectorul privat de la periferia capitalei.

Sursa – www.aljazeera.com