Belgorod din Rusia și Dnipro din Ucraina au fost atacate în timp ce războiul escaladează

De Jurnalul Național Externe Politică 186 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
Regiunea Belgorod din sudul Rusiei a fost atacată vineri de focurile de artilerie ucraineană, obuze de mortar și drone, au declarat autoritățile, la câteva zile după unul dintre cele mai îndrăznețe atacuri transfrontaliere de la începutul războiului.

Cu câteva ore mai devreme, două drone au atacat un oraș rusesc dintr-o regiune de lângă Peninsula Crimeea anexată, au spus oficialii.

Forțele Kremlinului au atacat, între timp, o clinică medicală din Dnipro, în centrul Ucrainei, ucigând un trecător de 69 de ani și un alt civil. Alte 20 de persoane au fost rănite, inclusiv doi copii, au declarat oficialii ucraineni.

De asemenea, o rachetă rusă S-300 a lovit un baraj din districtul Karlivka din provincia estică Donețk a Ucrainei, punând așezările din apropiere sub amenințarea unor inundații grave.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat explozia de la Nipro drept crimă de război.

„Un alt atac cu rachete rusești, o altă crimă împotriva umanității”, a scris el pe Twitter. „Clădirile unei clinici psihologice și ale unei clinici veterinare din orașul Dnipro au fost distruse.”

Natacha Butler de la Al Jazeera, la Kiev, a raportat peste noapte alte lovituri cu rachete și drone în Ucraina.

„Cu siguranță am auzit cel puțin două explozii foarte puternice pe la patru dimineața”, a spus ea, adăugând că forțele armate ale Ucrainei au susținut că au interceptat mai multe rachete deasupra capitalei.

„Am văzut greve intense asupra Ucrainei”, a spus ea. „Mulți spun că acest lucru se datorează faptului că Ucraina privește foarte atent contraofensiva anticipată a Ucrainei”.

 

Orașul Grayvoron din Belgorod, la aproximativ șapte kilometri (mai mult de patru mile) de granița cu Ucraina, a fost sub foc timp de câteva ore, cu patru case, un magazin, o mașină, o conductă de gaz și o linie electrică avariate, a informat guvernatorul Vyacheslav Gladkov. .

Mai aproape de graniță, un centru de recreere, un magazin și o casă nelocuită au suferit daune în satul Glotovo. Nu au existat victime, potrivit lui Gladkov.

La începutul acestei săptămâni, regiunea Belgorod a fost ținta unuia dintre cele mai grave atacuri transfrontaliere din Ucraina de la începutul războiului în urmă cu 15 luni.

Detaliile acelui raid, care a început luni și s-a încheiat marți, au fost tulburi. Rusia a dat vina pe forțele armate ucrainene, dar două grupuri ruse au declarat că sunt implicate, cu scopul de a-l doborî pe președintele Vladimir Putin.

Oficialii din orașul Krasnodar, din sudul Rusiei, în regiunea cu același nume de la granița Crimeei, au declarat că două drone au lovit acolo. Martorii au declarat presei locale că au auzit ceva de genul zgomotului unui moped și apoi două explozii.

„Există daune la clădiri, dar infrastructura esențială nu a fost deteriorată. Și, cel mai important, nu au fost victime”, a scris guvernatorul Krasnodar, Veniamin Kondratyev, pe Telegram.

Primarul Krasnodar, Evgheni Naumov, a declarat că nu au fost victime.

Atacurile cu drone împotriva regiunilor rusești de la granița cu Ucraina au fost un eveniment obișnuit de la începutul războiului, care a început în februarie anul trecut, atacurile s-au intensificat luna trecută.

La începutul acestei luni, o rafinărie de petrol din Krasnodar a fost atacată de drone în două zile consecutive

Într-un alt incident aparent în care forțele de la Kiev hărțuiau Rusia, Ministerul Apărării al Ucrainei a publicat joi imagini care păreau să arate o dronă fără pilot care atacă nava de recunoaștere a Rusiei Ivan Khurs în Marea Neagră.

Videoclipul nu arăta drona lovind nava.

Videoclipul a urmat rapoartelor Ministerului Apărării al Rusiei de miercuri că Ucraina a lansat un atac „nereușit” asupra Ivan Khurs folosind trei bărci cu motor fără pilot, toate cele trei bărci atacate și distruse înainte de a ajunge la navă.

Moscova a lansat imagini care arată distrugerea uneia dintre ambarcațiunile fără echipaj.

Solicită „autoapărare” armată a Rusiei

După atacul din această săptămână, guvernatorii din Belgorod și Kursk au declarat că sunt în favoarea schimbării legii pentru a permite unităților locale de autoapărare de voluntari să fie înarmate atunci când este necesar.

„Le avem (unități locale de autoapărare). Avem aproape 3.000 de oameni în șapte batalioane de-a lungul graniței”, a spus Gladkov din Belgorod.

Înarmarea unor astfel de forțe ar putea salva ministerul apărării de a fi forțat să deturneze unele dintre trupele de care are nevoie în prima linie pentru a răspunde la raiduri similare în viitor.

Roman Starovoit, guvernatorul regiunii Kursk, care se învecinează cu Ucraina, a spus că este de asemenea în favoarea acestei idei.

Luna trecută, Andrei Turchak, prim-vicepreședintele Camerei superioare a parlamentului, i-a spus președintelui Vladimir Putin într-o ședință de la Kremlin: „Statutul juridic al acestor formațiuni este acum extrem de restrâns și, cel mai important, nu au dreptul de a transporta și de a folosi. arme. Propunem ca această anomalie să fie eliminată la nivel legislativ.”

Generalul colonel Andrei Kartapolov, un deputat influent care prezidează comisia de apărare a camerei inferioare a parlamentului, a cerut, de asemenea, schimbări structurale mai mari pentru a securiza granița.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,