Bode: Proiecte de trei miliarde de euro din Cluj, finanţate prin Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă

0

Prin Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă ar putea fi finanţate trei proiecte în judeţul Cluj, în valoare totală de peste trei miliarde de euro, a declarat marţi ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

“Trei dintre proiectele de investiţii în infrastructura de transport din Cluj pot fi incluse la finanţare în Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă. România are la dispoziţie aproximativ 33 de miliarde de euro. Sunt îndeplinite cele trei condiţii obligatorii: să fie semnat contactul până în 2022, să fie recepţionată lucrarea până în 2026 şi să îndeplinească condiţiile de mediu şi digitalizare. Aici sunt convins că proiecte precum drumul trans-regio Gilău – Apahida, electrificarea liniei de cale ferată de la Cluj la Episcopie, cu toate proiectele conexe, respectiv metroul şi trenul metropolitan sunt proiecte de peste trei miliarde de euro, care îşi vor găsi finanţarea în Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă”, a precizat Lucian Bode în cadrul unei conferinţe de presă la Cluj-Napoca.

Ministrul Transporturilor spune că dintre aceste proiecte, electrificarea şi reabilitarea căii ferate Cluj – Episcopia Bihor va fi realizată pe o distanţă de 166 de kilometri, valoarea investiţiei depăşind 1,8 miliarde de euro, şi va include inclusiv un pasaj în Cluj-Napoca, în zona Tăietura Turcului. Contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor ar putea fi semnat la începutul anului viitor, estimează Bode.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte metroul, ce ar urma să aibă, în prima fază, 16 kilometri lungime, ministrul Transporturilor a subliniat faptul că acesta ar fi primul metrou într-un alt oraş decât Capitala.

“Municipiul Cluj a demonstrat în ultimii ani o orientare în direcţia mobilităţii urbane durabile, putând fi considerat în acest sens un model între oraşele din România. De aceea, proiectul de metrou este primul care va implementat într-un alt oraş decât Bucureşti”, a mai precizat Bode.

Sursa: Agerpres
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata