Bombardament la o centrală nucleară din Ucraina

Compania publică ucraineană Energoatom a anunțat luni, 19 septembrie, că armată rusă a bombardat perimetrul centralei nucleare Pivdennoukrainsk în regiunea Nikolaev, în sudul Ucrainei. Din fericire, reactoarele nu i-au fost afectate şi centrala funcţionează în normal.

Astfel că, datele transmise de Energoatom spun că atac a avut loc în ziua de 19 septembrie, în jurul orei locale 00:20. Compania afirmă că zona industrială a centralei nucleare Pivdennoukrainsk a fost supusă unui bombardament al armatei ruse.

„La 19 septembrie 2022, în jurul orei locale 00:20, armata rusă a bombardat zona industrială a centralei nucleare Pivdennoukrainsk. O explozie puternică s-a produs la numai 300 de metri de reactoare. În prezent, cele trei reactoare ale centralei funcţionează în regim normal”, a spus compania, potrivit reuters.com

În plus, Energoatom a transmis și că bombardamentele nu au provocat morţi sau răniţi, însă a afectat clădirile centralei.

Suflul exploziei a spart circa 100 de ferestre de la clădirea centralei

De asemenea, suflul exploziei a spart circa 100 de ferestre de la clădirea centralei şi a provocat o scurta deconectare a trei linii de înaltă tensiune la centrală, portivit aceleiaşi surse. Conform sursei precizate, a fost avariată şi o centrală hidroelectrică din apropiere.

„Rusia pune în pericol întreaga lume. Trebuie să o oprim cât nu este prea târziu”, a precizat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram, difuzând o înregistrare video de la camerele de supraveghere în alb şi negru ce arată o explozie imensă.

În plus, o altă centrală nucleară ucraineană, cea din regiunea Zaporojie, cea mai mare din Europa şi care se află din martie sub controlul trupelor ruse, a fost deja vizată de bombardamente în ultimele luni, suscitând o îngrijorare puternică din partea Occidentului.

Centrala nucleară Zaporojie ar putea fi închisă, pentru a se preveni un accident nuclear

Conform unui anunţ făcut miercuri, 7 septembrie, de către inspectorul șef pentru securitatea nucleară din Ucraina, autoritățile de la Kiev analizează foarte serios posibilitatea închiderii centralei nucleare aflate în sudul ţării, notează jurnaliştii americani de la CNN.

Oleh Korikov, inspectorul șef de stat pentru securitatea nucleară și radiologică din Ucraina, susține că ţara sa ia în considerare închiderea centralei nucleare Zaporojie din cauza deteriorării situației de securitate.

„Dacă apar condiții care necesită închiderea, centrala și unitatea de putere nr. 6 vor fi închise.

Deteriorarea continuă a situației, lipsa prelungită a alimentării cu energie electrică de la o sursă externă de electricitate ne vor forța să desfășurăm generatoare diesel de rezervă, și este extrem de dificil de făcut aprovizionarea cu motorină în timpul războiului”, a declarat inspectorul şef de stat Oleh Korikov.

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata