Bruxellesul lansează un apel pentru finanţarea în comun a vaccinurilor pentru COVID-19

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a lansat un apel miercuri la „punerea în comun” a resurselor – în Europa şi în lume – pentru a ajuta la dezvoltarea viitoarelor vaccinuri împotriva COVID-19 şi rezervarea acestora din timp, informează France Presse.

Sefa executivului european a confirmat organizarea unui summit mondial în 27 iunie, intr-un mesaj video pe Twitter, a doua manşă a unei conferinţe a donatorilor care a avut loc la 4 mai.

„Vom studia cu partenerii noştri internaţionali cum să facem pentru ca numeroase ţări să-şi pună în comun resursele pentru a rezerva împreună viitoarele vaccinuri de la societăţi farmaceutice”, a explicat ea.

Această declaraţie intervine cu ocazia publicării oficiale miercuri a „strategiei vaccinurilor” a UE, prezentată la sfârşitul săptămânii trecute miniştrilor sănătăţii din cele 27 de ţări membre.

Astfel, acest plan de acţiune prevede, cu scopul de a „asigura o producţie suficientă de vaccinuri în UE” şi „o aprovizionare suficientă a statelor membre”, semnarea unor „contracte de cumpărare anticipate” cu producători de vaccinuri, finanţaţi prin instrumentul de ajutor de urgenţă (aproximativ 2,4 miliarde de euro) instituit în timpul crizei.

Faţă de mai mulţi ani în vremuri normale, intr-un moment în care laboratoarele încearcă să găsească un vaccin în timp record – 12-18 luni,  – aceste sume plătite în avans le-ar permite să investească în capacităţile de producţie, în timp ce testele clinice pe fiinţe umane nu sunt încă finalizate.

In acest context, angajamentul ar da dreptul statelor membre să cumpere un anumit număr de doze la un anumit preţ odată ce vaccinul va fi disponibil, în contrapartidă cu riscul asumat în materie de investiţii.

Comisia asigură că această iniţiativă nu se suprapune peste cea a alianţei formată la începutul lunii iunie de Franţa, Germania, Italia şi Olanda. Aceasta din urmă este calificată în comunicatul publicat miercuri drept o „etapă importantă spre o acţiune comună între state membre deja decisă”.

„Eu ne văd ca fiind toţi de aceeaşi parte, în căutarea unei căi flexibile şi rapide spre un vaccin”, a reacţionat vineri comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides.

„În acest sens, comunicăm strâns şi lucrăm cu ele. Propunem să lucrăm împreună pentru a reuni expertiza fiecăreia”, a adăugat ea.

Pe plan internaţional, Von der Leyen afirmă că UE lucrează „pentru a face rezervări dinainte pentru ţări cu venituri reduse şi intermediare. Ţările cu venituri ridicate vor acţiona deci ca un grup unit de cumpărători internaţionali”, a propus aceasta. Procedura respectivă este destinată să „optimizeze accesul la aceste vaccinuri în lumea întreagă”, a indicat şefa executivului european.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata