Când scrii de mână şi citeşti, faci terapie cu tine, spune psihologul Costin Dămăşaru

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 160 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Psihologul Costin Dămăşaru a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea, de la Antena 3 CNN, despre beneficiile cititului şi scrisului de mână pentru creier.

În precizările sale, „Creierul este foarte afectat dacă stăm numai pe dispozitive şi nu mai scriem de mână. De ce? Ei bine, pentru că în evoluţia umană, creierul s-a obişnuit să comunice prin simbolism.

Înlocuirea scrisului de mână cu device-urile reduce drastic capacitatea creierului de a înţelege, de fapt, ceea ce se întâmplă în jur.

În momentul în care scriu de mână, îmi iau timp, îmi ofer timp mie. Atunci când scrii de mână eşti mult mai atent. Eşti într-o relaţie cu tine şi studiile arată că informaţia traumatică poate fi mult mai ușor asimilată, eliminată în momentul în care o scrii într-un jurnal.

Se recomandă să ții un jurnal

În recomandările sale, „Atunci când scrii ai o altă viziune. Creierul vede în ansamblu ce se întâmplă și îți oferă o altă perspectivă. Neuroplasticitatea se numără printre beneficiile scrisului de mână. Totodată, şi capacitatea de a înțelege ce se întâmplă, de fapt, dintr-o altă perspectivă2.

Alimente benefice pentru creier

-apă/cafea/ceai
-nuci
-fructe de pădure
-avocado
-citrice
-pește gras (somon, păstrav, sardine)
-semințe dovleac/ floarea soarelui
-carne/ouă
-turmeric
-legume frunze verzi

Lucruri sănătoase pentru creier

-conexiuni sociale
-stabilirea unui scop în viață
-stimularea minții
-provocarea mentală prin sarcini noi
-respirația profundă
-meditația

La întrebarea sa, „Oare de ce nu mai scrie lumea în ziua de astăzi? Din lipsa timpului sau pentru că li se pare o prostie? Foarte important de spus, obiectivul creierului este să te țină în viață și să consume cât mai puțină energie. În momentul în care tu începi să scrii, se consumă mai multă energie. Și atunci, spui de ce să mai consum energie. Începi să inventezi proveşti, cum că este greu să scrii şi că nu ai timp să faci asta. De fapt, toate acestea, sunt poveşti create de către creier, astfel încât să justifice dorința de a nu mai folosi energie aiurea.

Pentru a stimula creierul este important să ne alocăm timp nouă şi să medităm sau să ne rugăm 20 de minute pe zi. Atunci când tu stai cu tine și meditezi sau te rogi, îi dai timp și energie creierului tău să înceapă să se înțeleagă pe sine, astfel încât să te ajute pe tine să iei deciziile corecte. Dacă nu iei tu deciziile pentru tine, le vor lua alții.

De exemplu, dacă cineva ţi-a spus ceva la locul de muncă şi te-ai supărat, dacă vei începe să scrii în jurnal, cumva vei vedea dintr-o altă perspectivă tot ceea ce s-a întâmplat. Când scrii, faci terapie cu tine. Tu faci, de fapt, terapie. Poate nu ai bani să te duci la terapie.

Ultimele teorii în domeniu spun că sunt trei mari etape de dezvoltare a creierului uman. Prima etapă este epigenetică. Epigenetica este ramura geneticii care studiază variația trăsăturilor fenotipice care sunt cauzate de aspecte ale mediului înconjurător, acestea schimbând comportarea genelor și afectând modul în care celulele le decodifică.

Sunt studii care arată că din șapte generații se poate transmite o informație traumatică. Adică dacă un străbunic a avut o traumă, aceasta se poate transmite. Acea informație s-a înmagazinat în organe și șapte generații către descendenți. A doua etapă este atunci când suntem în burta mamei. Toate emoţiile negative pe care aceasta le-a simţit s-au amplificat şi transmis către făt. S-au activat nişte gene care, de fapt, metaforic vorbind, sunt strigătele străbunilor care urlă la tine.

Creierul a găsit această modalitate uluitoare de a ne proteja peste generații. Cum? Transmițând informație traumatică. De pildă, Romeo şi Julieta. Erau parte din familii care se urau de secole. Morala lui William Shakespeareeste a fost că trauma transgeneraţională poate fi rezolvată prin două mari metode: dragoste sau moarte.

A treia etapă este atunci când se naște copilul. Acesta începe să imite ce se întâmplă în jur folosind neuroni în oglindă.”, a mai spus psihologul.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, atât corpul cât şi creierul încep să îmbătrânească şi au nevoie de atenție suplimentară. Vestea buna este că ne putem îmbunătăți șansele de a avea un creier sănătos daca adaugăm alimente inteligente în alimentația noastră.

Reguli care ajută menținerea sănătății creierului

-limitarea consumul de grăsimi saturate și grăsimi trans
-evitarea zahărului/alcoolului în exces
-mișcare în fiecare zi
-activități de stimulare a creierului
-somn suficient
-atitudine pozitivă
-renunțarea la fumat
-evitarea stresului
-evitarea obezității

Nutrienții esențiali pentru creier 

-proteine
-carbohidrați
-grăsimi
-vitamine
-minerale

Sursa – www.antena3.ro