Când tinerii de acum, ştiu să dea primul ajutor

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 154 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Un bărbat cu soţia sa au ajuns la mall pentru a face cumpărături, apoi bărbatul a intrat din senin, în stop cardio respirator. Din fericire, două tinere au acţionat rapid şi i-au acordat primul ajutor.

Care a fost reacția ISU Cluj?

Incidentul a avut loc pe 27 noiembrie 2023 la Iulius Mall din Cluj, iar momentul în care cele două tinere l-au salvat pe bărbatul intrat în stop cardio respirator a fost surprins de camerele de supraveghere. ISU Cluj a relatat filmul evenimentelor şi le-a mulţumit celor două eroine pentru că au acţionat la timp.

În precizările ISU, „Pe 27 noiembrie 2023, domnul Tavi a mers la cumpărături într-un mall împreună cu soția. El suferă de mai mulți ani de probleme cardiace, însă nu s-a gândit că va păți ceva rău în acea zi. În realitate, stopul cardio-respirator poate apărea oricând și oriunde. Iar clipele de cumpănă au venit pentru bărbat în jurul amiezii. A căzut dintr-o dată, sub privirile încremenite ale soției.

„Îngerii” salvatori, i-au sărit în ajutor

Din fericire, două persoane, îngeri salvatori de-a dreptul, i-au sărit în ajutor. Deși nu activează în domeniul medical, ambele au recunoscut stopul cardio-respirator și i-au aplicat imediat manevre de resuscitare”.

Echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă le-a găsit pe cele două tinere efectuând corect compresiuni toracice. Apoi, manevrele de resuscitare au fost continuate de către colegii noștri. În scurt timp, inima i-a repornit, astfel că bărbatul a fost transportat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca. A intrat în operație și a doua zi și a primit vizita familiei. La câteva săptămâni distanță s-a și externat.

Colegii noștri au ținut să se întâlnească cu domnul Tavi și i-au făcut o vizită, la exact o lună de la acel eveniment. Mare le-a fost bucuria să vadă că bărbatul se simte bine și că a putut petrece sărbătorile acasă, alături de cei dragi. Planul lui e să respecte indicațiile medicilor, să meargă la toate controalele și să își dedice timpul familiei, în special nepoților. Până la urmă, asta contează cel mai mult”.

ISU Cluj: „N-am aflat cine sunt aceste eroine, dar le mulțumim”

În plus, „Când aflăm că un om a supraviețuit, sentimentul de recunoștință nu poate fi descris în cuvinte. Aici, satisfacția este și mai mare, întrucât s-a predat o lecție de bunătate. Fără să îl cunoască pe domnul Tavi, două persoane i-au oferit un ajutor decisiv. Dacă nu erau ele, nu știm ce s-ar fi întâmplat. Ambele și-au păstrat calmul și au aplicat noțiunile învățate la cursurile de prim-ajutor. N-am aflat cine sunt aceste eroine, dar le mulțumim!

Încă o dată, subliniem importanța cunoașterii manevrelor salvatoare. Nu doar medicii, paramedicii sau pompierii pot face diferența dintre viață și moarte, ci oricine”, a scris ISU Cluj pe Facebook.

 

Sursa – www.antena3.ro