Când trebuie să înlocuiesc anvelopele? Ghid util

Anvelopele fac parte din piesele consumabile ale unei maşini. De starea în care se găsesc depind o serie de manevre deosebit de importante pentru siguranţa şoferului şi a pasagerilor, cum sunt frânarea, demarajul sau virajele. Atunci când autoturismul rulează echipat cu cauciucuri de calitate, aflate în bune condiţii, drumul parcurs este confortabil, volanul este drept, maşina frânează la timp şi trece cu bine peste orice obstacol al vremii nefavorabile. În afară de semnele evidente provocate de o pană, presiune slabă sau deformare a anvelopei în urma unei lovituri, există şi indicii ale uzurii pe care maşina ţi le oferă în timp ce rulează. Dacă simţi că distanţa de frânare se măreşte, auzi zgomote din zona roţilor sau maşina are tendinţa de a trage spre dreapta sau stânga chiar şi când volanul este drept, e momentul să verifici direcţia şi starea anvelopelor. 

În funcţie de sezon

Din punct de vedere legal, ai obligaţia de a circula pe drumurile publice cu cauciucuri adaptate condiţiilor de drum. În sezonul cald nu vei primi nicio amendă dacă rulezi cu anvelope de iarnă, însă acestea au un grad mai mare de uzură la temperaturi înalte. În schimb, pentru parcurgerea drumurilor acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei, în orice perioadă a anului, fără anvelope speciale de iarnă, rişti să fii amendat. Pentru a nu avea grija înlocuirii anvelopelor de vară cu cele de iarnă de cel puţin două ori pe an, timp în care un set de cauciucuri are nevoie de condiţii optime de depozitare, poţi alege anvelope all season, omologate pentru conducerea pe carosabil în orice condiţii meteorologice.

Uzura peste măsură

Pentru a circula în condiţii depline de siguranţă, este important ca fiecare anvelopă să aibă acelaşi grad de uzură. Acesta este un semn al rulării cu o maşină care are direcţie bună şi cauciucuri echilibrate corespunzător. În astfel de condiţii, setul de anvelope ar trebui să dureze până la 5 ani. Perioada poate fi influenţată de stilul de condus şi de calitatea suprafeţelor pe care rulează. Condusul agresiv, cu demaraje, viraje sau frânări violente, pe drumuri de proastă calitate, poate scădea mult din durata de viaţă a unei anvelope. Producătorii montează anumiţi martori sau indicatori de uzură pe canelurile anvelopelor, care devin vizibili atunci când s-a tocit o bună parte din cauciucul de la suprafaţă. În momentul în care ajungi să vezi aceşti indicatori, este semn că trebuie să le schimbi. Cel mai evident semn este adâncimea tot mai scăzută a benzii de rulare.

Vârsta anvelopei

Faptul că maşina rulează în bune condiţii de mecanică şi direcţie poate prelungi durata de viaţă a unei anvelope, dar nu la nesfârşit. Numărul de kilometri parcurşi anual, condiţiile de depozitare, presiunea din roţi şi condiţiile meteorologie influenţează starea cauciucurilor. Chiar şi atunci când banda de rulare pare a avea o adâncime generoasă, este foarte important să verifici ultimele patru cifre ale indicelui DOT, care arată săptămâna şi anul de producţie. Anvelopele îmbătrânite peste măsură sunt periculoase, indiferent de aspect.

Tocirea neuniformă

Cauciucurile maşinii trebuie verificate lunar sau înainte de fiecare drum mai lung. În afară de presiune, solicită măsurarea gradului de uzură al anvelopei, pentru a fi sigur că acesta este uniform la fiecare roată în parte. În momentul în care un cauciuc se toceşte mai mult decât celelalte sau uzura este mai mare pe interior sau pe exterior, e un prim semn că anvelopele nu mai sunt echilibrate sau ai probleme cu direcţia maşinii. Acestea trebuie remediate cât mai repede, pentru a porni la drum în condiţii de siguranţă.

Poţi observa gradul de uzură inspectând elementele de siguranţă de pe anvelopă sau printr-o verificare de rutină într-un spaţiu specializat. De asemenea, cauciucurile uzate, defecte sau dezechilibrate afectează condusul confortabil prin zgomote, manevre îngreunate sau influenţarea constantă a maşinii spre dreapta sau spre stânga, atunci când volanul este drept. Oricare dintre aceste semne trebuie să te trimită cu maşina într-un service pentru verificare şi remediere a deficienţelor. Gradul de uzură al fiecărei anvelope depinde de stilul de condus şi de buna funcţionare a direcţiei maşinii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata