Ce verificări să faci la mașină înainte de vacanța de 1 Mai?

0

Mai sunt doar câteva zile până la mult-așteptata mini vacanță de 1 Mai. Și cum temperatura ține cu noi și cu zilele libere pe care le vom avea la dispoziție, ar fi păcat să nu ieșim, măcar pentru câteva ore, din oraș și să ne îndreptăm către un loc relaxant, cât mai aproape de natură, care să ne încarce bateriile pentru următoarea perioadă.

Dacă ai deja planuri și pleci la drum cu mașina, ar fi bine să ții cont de sfaturile de mai jos și să faci verificările sugerate, pentru a avea parte de zile libere lipsite de griji și pentru a ajunge în siguranță la destinație. Iată ce va trebui să verifici înainte să te urci la volan.

Uleiul de motor și lichidul de răcire

Cum temperaturile se anunță a fi destul de ridicate, atingând în unele zone chiar 30 de grade, ar fi bine să nu pleci la drum fără să verifici nivelul uleiului de motor, dar și consistența acestuia. Foarte important este să te asiguri și că lichidul de răcire este suficient, pentru că în perioade calde, când mașina este încărcată cu bagaje sau persoane, motorul poate ajunge la o temperatură foarte mare, altfel spus este suprasolicitat. Supraîncălzirea acestuia poate duce, ulterior, la probleme tehnice grave, așa că nu ignora aceste detalii.

Presiunea în pneuri

Imediat după ce ai alimentat și ești gata să ieși din benzinărie, pentru a porni la drum, rezervă-ți câteva minute pentru a verifica și presiunea în pneuri. Aceasta trebuie să fie întocmai cea indicată în carte tehnică a mașinii. Dacă le vei umfla prea tare, din cauza asfaltului încins e posibil ca ele să explodeze în mers, iar urmările să fie foarte grave, mai ales dacă asta se întâmplă la o viteză mare. Pe de altă parte, dacă pneurile sunt prea puțin umflate, acestea pot pierde presiune și te poți trezi cu o mașină inutilizabilă, mai ales dacă aceasta rămâne pentru mult timp parcată.

Aerul condiționat

Foarte important, mai ales când lipsește, aerul condiționat este un prieten de nădejde la drum. La o viteză de croazieră, e aproape imposibil să ții geamurile deschise pentru mult timp, așa că nu uita să cureți instalația mașinii, pentru că bacteriile și acarienii care se strâng acolo pe timpul iernii pot fi foarte dăunători pentru sistemul tău respirator, și să completezi cu freon, dacă este nevoie, pentru a avea o călătorie plăcută. Nu uita, însă, aerul pornit pentru prea mult timp și asigură-te că nu ai setat o temperatură mai mică cu 5 grade Celsius decât cea de afară. Altfel, te poți trezi cu probleme de sănătate grave, de la sinuzită la pneumonie și sigur nu ai nevoie de așa ceva în scurta vacanță de 1 Mai.

Nu uita să iei la tine multe lichide pentru drum, mai ales dacă pleci împreună cu familia, în cazul în care prinzi un trafic aglomerat și ochelarii de soare, care îți vor proteja vederea de reflexiile razelor de soare, care te pot distrage de la condus. Drumuri bune și vacanță plăcută!

Sursa: News 24 Romania.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata