Care este cetatea din România care l-a inspirat pe Jules Verne când a scris „Castelul din Carpați”?

De Jurnalul Național Actuale Cultură 295 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

„Castelul din Carpați” este unul dintre cele mai cunoscute romane ale scriitorului francez Jules Verne. Puțini știu însă care a fost sursa de inspirație a acestei lucrări. Este vorba despre o cetate din România, de care autorul a rămas fascinat, în timpul unei excursii la o anume Luiza Muller.

Povestea romanului „Castelul din Carpați”

Romanul „Castelul din Carpați” al lui Jules Verne a fost publicat în anul 1892, însă scrierea lui a fost finalizată cu câțiva ani înainte, mai exact în 1889. Lucrarea a fost publicată prima dată în limba franceză, în formă de foileton și abia apoi în forma ei integrală.

Cartea a apărut prima dată în Magasin d’éducation et de récréation, în perioada 1 ianuarie – 15 decembrie 1892, după care a fost publicată integral la sfârșitul anului 1892 de Editura Hetzel.

Care a fost sursa de inspirație a francezului?

Acțiunea romanului „Castelul din Carpați” are loc, în mare parte, în Munții Carpați din Transilvania. În lucrare sunt abordate diverse teme, însă se pot întâlni situații și personaje obișnuite pentru cele cu tematică vampirică clasică.

Informațiile privind sursa de inspirație a lui Jules Verne pentru redactarea romanului „Castelul din Carpați” sunt diverse. Astfel, Simion Săveanu, autorul cărții „Pe urmele lui Jules Verne în România”, a emis o ipoteză despre care unii cred că este cât se poate de veridică.

Cum a ajuns Jules Verne pe meleagurile românești

Se spune că, în perioada anilor 1882 și 1884, Jules Verne ar fi avut relații intime cu o anume Luiza Muller, femeie originară din Transilvania, mai exact din Homorod. Așa se face că scriitorul francez a ajuns pe meleagurile românești actuale.

Concret, Jules Verne ar fi fost chemat de Luiza Muller în vizită la Homorod, astfel încât acesta a luat o navă și a călătorit pe Dunăre, până la Giurgiu, apoi cu trenul la București și la Brașov. În final, a ajuns la destinație, însă această ocazie i-a oferit oportunitate de a vizita mai multe regiuni din România.

  Castelul Colț sau Cetatea Poenari?

În activităţile sale în România, printre multe altele, Jules Verne ar fi vizitat și un castel ce i-ar fi fost sursă de inspirație pentru romanul „Castelul din Carpați”.

De altfel, unii spun că ar fi vorba despre Castelul Colț, de pe teritoriul satului Suseni, Hunedoara. Construcția se află la trei kilometri distanță de satul Râu de Mori.

Alte voci susțin însă că sursa de inspirație a lui Jules Verne a fost, de fapt, Cetatea Poenari, cunoscută și sub denumirea Cetatea lui Vlad Țepeș sau Cetatea lui Negru Vodă, situată în comuna Arefu, sat Căpăţânenii Pământeni, pe vârful Muntelui Cetăţuia.

 

Cum ajungi la Cetatea Poenari astăzi

Cetatea Poenari, a fost menționată documentar pentru prima dată în anul 1453, potrivit cercetătorilor. În primă fază, a fost construită pentru ca Vlad Țepeș să aibă unde să se ascundă de otomani.

De-a lungul timpului, rolul jucat de Cetatea Poenari a fost unul divers. Pe lângă adăpost, construcția a fost și visterie a țării, dar și temniță pentru boierii condamnați de Vlad Țepeș pentru viclenie. Se poate ajunge și astăzi la ea, urcând 1.480 de trepte din beton, șerpuind printr-o pădure de fag.

Sursa – playtech.ro