Care este compania care a semnat un parteneriat cu Vestas pentru instalaţiile de racordare la SEN a noului parc eolian Vifor?

De Jurnalul Național Actuale Companii Economie 110 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Astfel, „În urma câştigării licitaţiei, Electromontaj a semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia instalaţiilor de racordare la Sistemul Energetic Naţional a parcului eolian Vifor, prin proiectarea şi construirea staţiei electrice de conexiuni 400 kV şi a staţiei de transformare 400/33 kV, precum şi a liniei electrice aeriene 400 kV dublu circuit prin care centrala va evacua puterea produsă în linia aeriană electrică 400 kV existentă”, se menţionează în comunicatul citat de scrie Agerpres.

În contextul activităţii, parcul eolian Vifor, constă în 72 de grupuri turbină-generator eoliene de 6,4 MW fiecare, proiectat pentru a genera o capacitate totală de 460 MW şi este amplasat în judeţul Buzău şi este unul dintre cele mai mari din ţară.

Concret, lucrările contractate de Electromontaj sunt: proiectarea şi construirea noii staţii de transformare de conexiune de 400 kV Pogoanele, proiectarea şi construirea noii staţii de utilizator de 400/33 kV CEE Vifor, care va fi echipată cu două unităţi de transformare de câte 260 MVA, racordul în linia electrică aeriană 400 kV Gura Ialomiţei – Stâlpu, linie proiectată şi executată tot de Electromontaj.

Practic, racordarea în linia electrică de înaltă tensiune de 400 kV deja existentă se va realiza prin secţionarea acesteia şi construirea unui tronson nou dublu circuit până la staţia nouă 400 kV Pogoanele. Astfel, vor rezulta două linii noi 400 kV: Gura Ialomiţei – Pogoanele şi Pogoanele – Stâlpu.

Proiectul implică şi adaptarea instalaţiilor existente în staţiile adiacente, necesare pentru buna funcţionare a instalaţiilor de protecţie, automatizări şi telecomunicaţii.

În contextul economic, racordarea noii centrale eoliene direct în reţeaua de transport la tensiunea de 400 kV va asigura evacuarea cu eficienţă economică maximă a energiei produse din sursă regenerabilă, în condiţii de maximă siguranţă şi fiabilitate, se subliniază în comunicat.

În opinia sa, „Suntem mândri să contribuim la tranziţia energetică a României prin acest proiect ambiţios. Colaborarea cu Vestas şi utilizarea tehnologiilor de ultimă generaţie ne permit să asigurăm eficienţa şi fiabilitatea maximă a sistemului, susţinând astfel obiectivele noastre de sustenabilitate şi inovare”, a declarat Ionuţ Tănăsoaica, director general Electromontaj, citat în comunicat.

Compania Electromontaj va derula şi gestiona cu resurse proprii activităţile de proiectare şi construire a instalaţiilor noi în regim EPC (Engineering, Procurement and Construction), iar proiectul de maximă complexitate se va realiza cu echipamente şi sisteme de ultimă generaţie.

Construcţia proiectului a început în luna mai 2024 şi este planificată să se finalizeze la finalul anului 2025.

De alrfel, Electromontaj a finalizat, anul trecut, un proiect similar pe energie verde, în parcul eolian Ruginoasa, iar de curând şi linia electrică aeriană 400 kV Porţile de Fier – Anina – Reşiţa şi are în derulare multiple proiecte pentru proiectare şi construire de linii de înaltă tensiune, staţii de transformare, lucrări de tracţiune electrică, retehnologizări de centrale electrice precum şi proiecte electrice pentru sisteme de irigaţii, atât în România cât şi în afara ei.

Aşadar, Electromontaj este o companie de construcţii în domeniul energiei electrice, înfiinţată încă din anul 1949, cu proiecte în întreaga lume, lider pe piaţa din România, ce proiectează, construieşte, transformă şi menţine infrastructura pentru transportul şi distribuţia energiei electrice.

Activitatea de producţie internă a companiei, cu capital privat 100% autohton, este organizată în puncte de lucru răspândite pe tot cuprinsul ţării, în unităţi de producţie proprii în Bucureşti (Fabrica de Stâlpi Zincaţi) şi în Câmpina (Fabrica de Cleme şi Armături), Electromontaj deţine propria Staţia de Testări pentru Stâlpi Electrici din Bucureşti, una dintre cele mai mari din lume. Electromontaj are peste 2.000 de angajaţi.

Din Grupul Electromontaj fac parte companiile Emfor, Iproeb, Electrotehnica şi Hidroconstrucţia.

Sursa – www.economica.net