Care este comuna din România care va avea încălzire cu apă geotermală?

De Jurnalul Național Actuale Investiții 213 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În cadrul unui proiect, finanțat cu fonduri europene care promite să reducă semnificativ costurile de încălzire pentru toți locuitorii din comuna Lovrin şi să contribuie la eforturile globale de reducere a emisiilor de carbon.

Apă geotermală, folosită pentru încălzirea clădirilor

În planurile primarului, comuna Lovrin este o comunitate din județul Timiș şi este pe cale să marcheze un pas important către sustenabilitate și eficiență energetică prin extinderea utilizării apei geotermale dincolo de scopuri terapeutice.

În contextul unui anunț făcut de Radio Timișoara, și citat de Agenția de presă Rador, apa geotermală, folosită până în prezent la ștrandul local pentru beneficiile sale terapeutice, va fi acum utilizată și pentru încălzirea clădirilor din întreaga localitate.

Această schimbare majoră vine după ce Primăria comunei Lovrin a demarat un proiect ambițios, cu o valoare de 3 milioane de euro, destinat să permită încălzirea tuturor instituțiilor și gospodăriilor din Lovrin cu ajutorul resurselor geotermale.

Pe lângă faptul că acest proiect este o alternativă ecologică și eficientă la sistemele tradiționale de încălzire, va fi redusă dependența de combustibili fosili și emisiile de dioxid de carbon, fiind diminuate costurile de încălzire pentru locuitorii comunei.

 Energia geotermală: ce este, cum o putem folosi și cum ne ajută

În opinia sa, acest proiect va aduce o apreciere europeană pentru o comună din judeţul Timiș.

Primarul comunei Lovrin, Marius Graur, a anunțat recent, că proiectul inovator de încălzire cu apă geotermală, finanțat cu fonduri europene, promite să revoluționeze modul în care comunitatea locală își gestionează nevoile de încălzire.

Proiectul, cu o valoare semnificativă, vizează reducerea costurilor de încălzire pentru întreaga populație a comunei.

În precizările sale, „În prima fază avem de reabilitat și extins sistemul de încălzire în proporție de 40%. Ulterior se vor face demersuri pentru a acoperi întreaga localitate, 1.250 de numere de case să fie încălzite integral,” a declarat Marius Graur.

Acesta a subliniat că apa geotermală va fi adusă într-o centrală modernizată și va ajunge în case la o temperatură de 60-65° Celsius. Acest lucru va duce la o scădere semnificativă a costurilor, comparativ cu utilizarea energiei convenționale precum lemnele, peleții, cărbunii sau electricitatea.

Astfel, ”Apa geotermală va veni într-o centrală modernizată și în case va ajunge apa menajeră la o temperatură de 60-65°. Costurile vor fi mult mai mici față de energia convențională cu lemne, peleți, cărbuni sau electric”, spune Marius Graur

Până în prezent, apa geotermală a fost folosită în comuna Lovrin, în special la ștrandul local în scopuri recreative și terapeutice. Această inițiativă pune comuna Lovrin pe harta proiectelor sustenabile și inovatoare din România, demonstrând un angajament puternic pentru reducerea emisiilor de carbon și promovarea surselor de energie regenerabilă.

Proiectul se ridică la standardele obiectivelor Uniunii Europene de tranziție către o economie verde și ar putea servi drept exemplu pentru alte comunități din țară și din întreaga Europă.

De asemenea, izvoarele geotermale de aici ar putea rezolva chiar și o parte din problemele termoficării în Capitală

Sursa – playtech.ro