Care este gigantul austriac care vrea să vândă de 90 de milioane de euro din România?

De Jurnalul Național Actuale Companii 212 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Deși ar putea părea surprinzătoare decizia, aceasta există încă din anul 2022, și vorbim de decizia luată de gigantul austriac Immofinanz, care vrea să vândă de 90 de milioane de euro din România. Conform celor mai recente date din piață, gigantul lichidează proprietăți de 2 miliarde de euro.

Immofinanz vrea să vândă de 90 de milioane de euro din România

Veștile despre gigantul Immofinanz, conform cărora se gândește să iasă din piața imobiliar românească, sunt de câțiva ani, deși are un portofoliu redutabil, dacă e să ne uităm pe acesta. Conform celor de la Profit.ro, gigantul austriac este cel mai important jucător și investitor în zona imobiliarelor industriale, în speță complexele de birouri construite în ultimii ani, multe dintre ele în București.

Concret, unul din aceste complexe este și clădirea dezvoltată de Immofinanz peste drum de stația de metrou Pipera care urma să-i asigure poziția de lider. Aceeași publicație citată mai spune că la acest moment gigantul austriac vrea să vândă de 90 de milioane de euro din România, fiind vorba, de fapt, de o vânzare parțială a proprietăților aflate în incinta complexului Iride.

Surpriza, așa cum spuneam, nu este una mare, având în vedere că gigantul vroia încă de acum doi ani să vândă parte din acste proprietăți, iar astăzi vorbim de proprietăți de 2 miliarde de euro, pe care austriecii le-ar dori lichidate. La momentul 2022 se vorbea de intențiile de vânzare a proprietăților din Băneasa, și anume „Băneasa Airport Tower”, tranzacție evaluată la 10 milioane de euro, potrivit profit.ro. Clădirea găzduiește sediul central al retailerului Profi și are o suprafață închiriabilă de aproape 7.000 mp.

 

Immofinanz lichidează proprietăți de 2 miliarde de euro

Suprafața pe care gigantul austriac vrea să o vândă este de 60.000 mp, situată în complexu Iride din Pipera,  plus terenul aferent, având o suprafață de 12,7 hectare. Negocierile se pare că sunt deja în toi, iar un principal partener de negocieri este un alt antreprenor, Alin Neculae, dezvolarorul proiectelor Oscar Downtown de distrubuție de motorină în România.

 

Negocierile, și posibila achiziție, s-ar putea face prin intermediul Akcent Developement, o companie dezvoltatoare de proiecte imobiliare cu peste 15.000 de apartamente în București. Deși austriecii nu au confirmat nici negocierile, și nici vânzarea, cei de la Profit.ro dau ca sigure aceste informații.

Planurile de viitor ale gigantului, după preluarea CPI

La începutul lunii iunie 2022, s-a anunțat că CPI și-a majorat participația la Immofinanz la 77%. Potrivit unei declarații a Immofinanz, aceasta intenționa să vândă active în valoare de 1 miliard de euro și să utilizeze veniturile pentru a rambursa datoriile și pentru a investi în proprietăți de retail și de birouri cu randament mai ridicat, consolidându-și în același timp activitățile ESG.

În contextul companiei, acest program va include achiziții specifice de proprietăți de la CPI și menținerea ambiției sale de a obține emisii nete de carbon zero în întregul său portofoliu. Immofinanz deține un portofoliu în valoare de aproximativ 5 miliarde de euro, cu aproximativ 210 proprietăți, care se află în Austria, Germania, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România și regiunea Adriaticii. Aproximativ 63 din acestea sunt proprietăți de birouri și 36 sunt proprietăți de retail.

Sursa – playtech.ro