Care este povestea dovleacului de Halloween?

De Jurnalul Național Actuale Externe 120 citiri
5 min citire
 

Ce legătură au costumele, dulciurile și dovlecii cu Halloween şi care este adevăratul sens al acestei sărbători și de unde vine?

În istoria Halloween-ului se spune de unde vine sărbătorea

Halloween a evoluat de la o sărbătoare păgână la una religioasă și apoi la o sărbătoare comercială. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de adevăratul înțeles al istoriei și tradițiilor Halloween-ului.

Practic, Halloween-ul de astăzi înseamnă dulciuri, costume și, în opinia unor critici, supra-comercializare, mai ales în Statele Unite.

Cu toate acestea, originile Halloween-ului sunt modeste și pline de superstiții.

De unde vin costumele?

Costumele moderne de Halloween nu ar speria niciun spirit malefic. Dar cândva exista o nevoie practică pentru un stil de îmbrăcăminte întunecat și sumbru: se credea că a te îmbrăca precum moartea ar înșela spiritele malefice să creadă că ești un spirit asemănător.

Multe tradiții europene spuneau că Halloween-ul era un moment când magia era cea mai puternică. Se credea că spiritele ar putea contacta lumea fizică, mai ales având în vedere precaritatea accesului la alimente.

În multe țări europene, Halloween-ul este mai puțin important decât solemna Zi a Tuturor Sfinților (1 noiembrie).

În această zi, familiile pun flori pe mormintele celor dragi și participă la slujbe.

Multe tradiții de Halloween provin dintr-o bibliotecă de povești bogate – unele mit, altele realitate – care ajută să explicăm de ce sculptăm dovleci, mergem la colindat pentru dulciuri sau ne costumăm.

Povestea dovleacului de Halloween

Pentru a distrage spiritele rătăcitoare să nu se așeze în casele și fermele lor, celticii sculptau fețe în napi și puneau lumânări în interior; aceasta era o formă rudimentară a sculptatului de dovleci de astăzi.

Lămpile din napi înfășurau drumurile pentru a lumina calea și a avertiza spiritele trecătoare.

O legendă faimoasă provine din folclorul irlandez. Un bărbat numit Jack a reușit să închidă diavolul într-o capcană, iar diavolul i-a oferit lui Jack o înțelegere pentru eliberarea sa.

În schimbul eliberării lui, diavolul a convenit că nu va lua niciodată sufletul lui Jack.

Cu toate acestea, viața lui Jack fusese prea păcătoasă pentru a merge în rai; ca rezultat, Jack s-a găsit între rai și iad, în purgatoriu.

Jack, care se confrunta cu pribegie veșnică pe pământ, i-a cerut diavolului ceva pentru a-i lumina calea. Diavolul i-a aruncat lui Jack o flacără din Hades care nu s-ar stinge niciodată.

Jack a sculptat un nap pentru a proteja flacăra, câștigându-și porecla de Jack-o’-lantern.

Jack a folosit lampa pentru a-și ghida sufletul. Astfel, celticii credeau că lumânările aprinse în napi ar ghida spiritele familiei acasă; în același timp, sculpturile înfricoșătoare îndepărtau spiritele malefice.

Istoria trick or treat

Copiii care umblă din ușă în ușă în căutare de dulciuri este o tradiție predominant modernă americană. Cu toate că obiceiul colindatului este mai puțin popular în țările europene, în aceasta stă secretul modului în care a început această tradiție de Halloween.

Folclorul celtic credea că unele spirite se transformau în formă umană. Adesea, o făceau sub forma unui cerșetor, pentru a cere bani sau mâncare. A respinge spiritul te-ar blestema etern.

Ziua Tuturor Sfinților în Anglia oferă o altă sursă a acestei tradiții de Halloween. În această zi, săracii cereau familiilor mâncare și primeau prăjituri (cunoscute sub numele de prăjituri pentru suflet) în schimbul rugăciunilor pentru rudele decedate ale familiei.

Biserica încuraja oferirea de prăjituri pentru suflete pentru a înlocui tradiția de a lăsa mâncare și vin pentru spiritele rătăcitoare.

În cele din urmă, copiii s-au alăturat, vizitându-și vecinii pentru a cere bere, mâncare și bani.

Imigranții englezi și irlandezi au reînviat această practică după ce au ajuns în Statele Unite. Această bucată de istorie a Halloween-ului a câștigat în continuare popularitate în Statele Unite; astăzi, aproximativ 40 de milioane de colindători se alătură distracției pline de dulciuri.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,