Care este secretul unei cepe care ajunge să cântărească 1 kilogram

De Jurnalul Național Actuale Agricultură 178 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
În legumicultură, ca în cazul și altor soiuri de legume, fermeirii pricepuți știu despre celebrul soi de ceapă de 1 kilogram, denumit „Ailsa Craig”. Este vorba de un soi de ceapă cu creștere rapidă, care formează bulbi mari, rotunjiți, galbeni, de formă înaltă. Astfel, cate este secretul unei cepe de 1 kilogram care poate fi crescută în grădină de oricine.

 Ceapa de 1 kilogram, din soiul „Ailsa Craig”

Pentru cei mai puțin familiarizați cu acest soi, este vorba de un soi de ceapă cu creștere rapidă, care formează bulbi mari, rotunjiți și galbeni. Se numără printre cele mai mari și mai timpurii cepe de legume. Din punct de vedere istoric, cel care a fost introdus acest soi, în 1887, este Davis Murray, grădinarul marchizului de Ailsa la castelul Culzean.

De altfel, la nivel mondial există și concursuri de ceapă gigant, încă populare, soiul istoric atinge diametre de până la 20 cm și greutăți de până la 2,5 kg. Cu toate acestea, adevărata comoară a cepei „Ailsa Craig” constă în valorile sale interioare.

Practic, pentru a cunoaşte care este acest soi, va trebui să te uiţi după bulbii de ceapă de culoare alb-pai până la auriu, „de formă globulară fermă, cu un gât mic, de tip dulce, de tip spaniol”, precizează specialiștii. Soiul are o textură fină și o aromă blândă excelentă. Soiul este mai tolerant la frig și, de asemenea, mai bine adaptat la latitudinile noastre decât soiurile mediteraneene în ceea ce privește durata zilei, și este utilizată pentru consumul în stare proaspătă, având în vedere că durata de păstrare este limitată.

Această ceapă poate fi crescută în grădină de oricine

Din informaţiile celor care deja cultuivă acest soi de ceapă, temperatura de germinare minimă este de 5 grade, iar temperatura optimă de germinare variază între 16 și 18 grade, având o perioadă de germinare 15-20 de zile. Specialiștii mai recomandă, dacă este necesar, să se cultive semințele alături de spanac sau ridiche.

Acoperiți semințele doar ușor cu aproximativ 1 cm, și fără îngrășăminte organice proaspete. Păstrarea semințelor se face uniform și în condiții de umiditate și fără buruieni. Cunoscut ca un soi deosebit de tolerant la frig și este foarte potrivit pentru cultivare chiar și într-o grădină simplă, fără prea mari pretenții. După însămânțare, perioada la care va putea fi cultivată este între 100-150 zile.

Secretul unei cepe de 1 kilogram. Poate fi crescută în grădină de oricine

Soiul de ceapă „Ailsa Craig”, cultivat cu succes și în România

Fără a avea mari pretenții, ca sol și temperaturi, soiul de ceapă „Ailsa Craig”este cultivat cu succes și în România, dar mai ales în zonele unde temperatura este moderată, și unde există zone însorite și cu un sol extrem de bine drenat. De altfel, acesta este secretul acesui soi de ceapă, astfel având recolte bogate.

Trebuie reamintit faptul că semințele de ceapă au nevoie de aproximativ cinci luni pentru a ajunge la maturitate completă. Iar, dacă cultivați ceapă pentru prima dată, se recomandă, de obicei, să cultivați din răsaduri.Secretul unei cepe de 1 kilogram. Poate fi crescută în grădină de oricine

Seturile de ceapă Ailsa Craig se maturizează în aproximativ 2 luni și sunt mai puțin susceptibile de a contracta boli din sol și insecte.

Sursa – playtech.ro