Care sunt cele mai bune ceasuri de scafandru

De Jurnalul Național Actuale Investiții 225 citiri
8 min citire

Inrolare trafic.ro
Ce este un ceas de scufundări?

Este o întrebare care se prezintă în fiecare mai în timp ce vara se profilează. Chiar și aceia dintre noi care se sperie când nu mai vedem fundul mării vor purta probabil un ceas care are un fel de lunetă calibrată și este rezistent la apă la mai multe sute de metri decât am putea alerga confortabil, darămite să ne scufundăm.

Luați Rolex Oyster Perpetual Deepsea Challenge, care a fost lansat anul trecut: este cel mai bun ceas de scufundări, echipat să funcționeze la 11 km sub apă, o adâncime la care au fost atât de puțini oameni cât au orbitat în jurul Lunii. Dar având în vedere că ai fi murit de mult dacă ai încerca să-l atingi maxim într-un costum de scafandru, este filozofic și conceptual un ceas de scafandru? Nici nu știu și nici nu-mi pasă pentru că arată grozav și, cu toată soliditatea sa masivă, nu este atât de greoaie încât să interfereze cu principalele mele activități maritime de a mânca sardine la grătar pe cărbune, de a juca table și de a fuma ocazional trabuc.

Rolex RLX titan Deepsea Challenge

Calendarul anual Panerai platinum Radiomir, 76.000 GBP

Calendarul anual Panerai platinum Radiomir

A fost fabricat cu titan, mai exact titan RLX: o premieră pentru un model de producție Rolex. Cel mai tare ceas de plajă din acest an, noul Yacht-Master 42, tot din titan RLX, este probabil cea mai importantă lansare Rolex din acest an. Este un ceas de scafandru potrivit? Nu contează cu adevărat, pentru că probabil că oricum nu vei putea pune mâna pe unul, deși este rezistent la apă până la 100 de metri, ceea ce ar fi suficient pentru majoritatea dintre noi.

Vor scădea mai departe decât pot alerga mulți dintre noi, darămite să se scufunde

Pedanții tehnici ar defini un ceas de scafandru prin respectarea standardului „ISO 6425:2018 Horology – Divers’ watches”, ceea ce înseamnă că ceasul a fost testat la 125% din adâncimea declarată și este lizibil la o distanță de 25 cm după 180 de minute în întuneric, printre altele. Standardul este acum la a patra încarnare din 1982, ceea ce te face să te întrebi cum s-au descurcat scafandrii înainte de a fi introdus.

Este o întrebare care se pune anul acesta nu în ultimul rând pentru că Panerai și-a relansat întreaga colecție Radiomir, care este inspirată de ceasurile purtate de comandourile subacvatice italiene în timpul celui de-al doilea război mondial. Între timp, Tudor continuă să găsească noi încarnări și interpretări ale modelului său de erou inspirat din arhive, Black Bay, care își are descendența din 1954.

Black Bay 54 din oțel Tudor, 3.200 GBP

Black Bay 54 din oțel Tudor

Blancpain titan Fifty Fathoms Tech Gombessa, 24.700 GBP

Blancpain titan Fifty Fathoms Tech Gombessa

Anii 1950 au fost deceniul în care a apărut ceasul de scufundări (spre deosebire de cel simplu rezistent la apă), așa cum îl cunoaștem astăzi. Anul acesta va fi cea de-a 70-a aniversare atât a Rolex Submariner (care a fost revizuit complet în 2020) cât și a lui Blancpain Fifty Fathoms. Ambele ceasuri și-au făcut debutul aproximativ în aceeași perioadă în care au decolat scuba diving, iar atât directorul de marketing al Rolex, René-Paul Jeanneret, cât și CEO-ul Blancpain, Jean-Jacques Fiechter, au fost primii adoptatori ai aqualungului.

Directorul general al Blancpain din secolul 21, Marc Hayek, este, de asemenea, un scafandru fanatic, iar în ceea ce privește Fifty Fathoms, el vede aniversarea a 70 de ani ca o „repornire a nașterii sale”. La începutul anului a fost lansată versiunea de 42,3 mm cu aspect clasic. Acum a venit Fifty Fathoms Tech Gombessa, care dispune de o scară inovatoare de trei ore pe ramă, împreună cu o a patra mână, care completează un circuit al cadranului în trei ore pentru a se adapta timpilor mai lungi de scufundare. Este o dezvoltare inteligentă care reconecta ceasul de scufundare cu începuturile sale tehnice, asigurându-se practic că scafandrul nu rămâne fără aer și își poate cronometra opririle de decompresie.

Chiar dacă computerul de scufundare electronic de mână și-a asumat o mare parte din munca în aceste zile, un ceas mecanic de scafandru este o rezervă sensibilă (și elegantă): așadar, este liniștitor să știi că Fifty Fathoms Tech Gombessa a fost lucrat atât de Hayek, cât și de biologul submarin Laurent Ballesta.

Oțel Omega Seamaster Planet Ocean 6.000 m Ultra Deep, 11.700 GBP

Oțel Omega Seamaster Planet Ocean 6.000 m Ultra Dee

Grand Seiko titan Ushio Blue, 10.500 GBP

Grand Seiko titan Ushio Blue

Seiko și-a consolidat, de asemenea, parteneriatul cu Padi – Asociația Profesională a Instructorilor de Scufundare. Ceasornicarul japonez scoate nu una, nu două, ci trei noi ediții speciale Prospex Diver Scuba Padi. Preferatul meu este Marele Samurai Albastru pentru că, pe lângă faptul că are un nume care mă face să mă întreb cum ar arăta un costum de scafandru de samurai, are cadou grozav al lui Seiko pentru ceasul de scafandru, cureaua de acordeon din silicon. Mai mult, Seiko este deosebit de mândru că durata sa de strălucire LumiBrite depășește minimul necesar ISO.

Seiko oferă, de asemenea, trei modele noi pentru ceea ce s-ar putea numi scafandru de stil de viață din noi toți. Tallest Peaks este un ceas de scufundare numit după Naomi Uemura, alpinistei care poartă Seiko. Glacier Blue este un ceas de scufundare cu GMT, nu tocmai o nevoie pentru un scafandru, dar presupun că este distractiv să spui ora în Tahiti în timp ce scufundăm în Bahamas; iar Grand Seiko ne aduce Ushio Blue, ushio fiind japonez pentru maree.

Oyster Perpetual Day-Date 36, POA

Fanii di(v)e-hard Omega au așteptat să vadă ce va face brandul pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a liniei sale Seamaster, care acum se extinde de la Aqua Terra, care nu este scufundator, la cea care face-ce-a-scrie. -eticheta 6.000 m Ultra Adâncime. Detaliile complete urmează să fie anunțate la sfârșitul lunii iunie pe o insulă din Marea Egee încă nedezvăluită. Să sperăm că vor alege un loc care să ofere un echilibru între oportunitățile de scufundări în mări turcoaz și activitatea marină la fel de obositoare de a se întinde pe plajă, construind puterea pentru o altă noapte sub cerul albastru miezul nopții.

Sursa – www.ft.com

TAGGED: ,