Care sunt simptomele care arată că ai nevoie de ochelari de vedere?

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 288 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Se spune că instalarea pierderii vederii, se întâmplă într-un ritm gradual. Iar când vorbim despre ochelari și mai ales despre cei purtați fără prescripție medicală, oftalmologul Ștefan Pricopie, spune,

„Dacă avem dificultăți în a reuși să citim la televizor subtitrarea sau dacă nu reuşim să citim o carte, fie nu reuşim să citim prospectul unui medicament, ar fi nişte semne clare că e nevoie să facem o vizită la oftalmolog.

Totodată, dacă există şi alte simptome precum dureri de cap, jenă oculară, usturimi sau lacrimare excesivă, de asemenea, acestea sunt nişte simptome cum că este timpul să ne prezentăm la medic.”, a spus medicul oftalmolog Ștefan Pricopie, luni, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

Cum știi că ai nevoie de ochelari de vedere

-vedere încețoșată, distorsionată
-dificultatea de a vedea clar noaptea
-probleme când îți adaptezi ochii de la întuneric la lumină
-dificultăți în fața calculatorului/laptopulu
-oboseala ochilor
-dureri de cap frecvente
-vedere dublă
-presiune oculară
-lăcrimare excesivă
-ochi roşii cu sau fără secreţii

De fiecare dată când ne uităm la ceva aproape, ochiul nostru foloseşte o lentilă numită cristalin. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, acest cristalin nu mai poate să se adapteze tuturor dioptriilor și atunci este nevoie să suplimentăm cu ochelari pentru citit.

Prin urmare, putem avea ochelari doar pentru citit, nu pe care să-i purtăm neapărat în fiecare zi. În general, persoanele după 40-45 de ani, au această necesitate. Se numeşte prezbiopie. Nu este o boală, ci este ceva fiziologic. Aşa cum apar nişte riduri sau nişte fiere de păr albe, aşa apare şi prezbiopia.

Afecțiuni în care este necesară purtarea de ochelari

-miopie – când apar dificultăți în vederea la distanță
hipermetropie – când apar probleme cu vederea de aproape
astigmatism – când vederea este deformată, încețoșată, imprecisă, la orice distanță
-prezbiopie – când o persoana nu își poate concentra vederea asupra obiectelor de aproape, mai mult din cauza îmbătrânirii”.

Însă, când vorbim despre ochelarii pe care îi vedem în supermarketuri, ei bine, aceştia pot prezenta sau nu un pericol. Riscurile sunt mai mici sau mai mari, în funcție de pacient.

În afirmaţiile sale, „Toți ochelarii aceia de-a gata, în primul rând, vin cu niște parametrii prestabiliți. Dacă noi nu facem o vizită la oftalmolog în așa fel încât să știm exact care este dioptria noastră, riscăm să purtăm o dioptrie mai mare sau mai mică decât trebuie, care iarăși va da simptome de genul dureri de cap, amețeală, poate pierderea mai rapidă a abilității de a citi.

Simptomele ochelarilor nepotriviți

-disconfort
-amețeală
-durere în jurul și în spatele ochiului
-vedere încețoșată
-greață
-oboseala ochilor

Văd foarte mulți pacienți tineri care ajung cu o dioptrie deja mare la oftalmolog, dioptrie care nu a apărut în ultima săptămână. Este o dioptrie care cel mai probabil s-a dezvoltat acolo în ultimii 2 ani, în care vederea este de multe ori în zona de 20-30%, dar ei cumva încearcă să compenseze dioptria respectivă stând mai aproape de televizor.

De asemenea, au tendința de a strânge ușor din ochi pentru a compensa dioptria sau de a clipi foarte des. Putem observa la anumiți copii că-și țin tableta sau cartea foarte aproape.

Contează și ce mâncăm atunci când vorbim despre sănătatea ochilor. De exemplu, dacă vorbim despre copii, în acest moment se estimează că undeva până în anul 2050, jumătate dintre copii vor fi miopi. Motivul nu este doar unul genetic, pentru că s-a observat inclusiv o creștere a incidenței miopiei.

Este recomandat ca un copil să petreacă minim 2h afară pentru a privi la distanță, pentru a avea un aport de lumină naturală suficient de mare încât să protejăm vederea și să minimalizăm riscul de a avea miopii.

Repet, mai contează și ce mâncăm, contează și ce mâncăm în general, se recomandă o dietă echilibrată, fără foarte multă mâncare procesată, un aport important de legume.”, a mai spus medicul oftalmolog Ștefan Pricopie.

În general, chiar dacă sunteți de părere că vederea dumneavoastră este foarte bună, este recomandat să vă faceți timp pentru o vizită anuală la medicul oftalmolog. Nu purtați niciodată ochelari de vedere care nu au fost făcuți în urma rețetei prescrise de către un specialist. Rețeta nu trebuie să fie mai veche de 1 an.

Când sunt necesari ochelarii de citit

-aveti dureri de cap, de ochi în timpul cititului, care durează mai mult de câteva minute
dificultăți în a introduce ața în ac
eforturi să citiți o revistă, o carte
-țineti cărțile mai aporape de o lungime de braț, de ochi atunci când trebuie să citiți
-vă străduiți să cititi textul de pe ecranul televizorului
-apropiați monitorul computerului pentru a vedea mai bine
-aveti peste 40 de ani

Sursa – www.antena3.ro