Cât de bună este apa de la robinet consumată de români?

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 167 citiri
6 min citire
În contextul industrializării, prima apă îmbuteliată a apărut în Marea Britanie, în urmă cu 402 ani. Insă, când ne gândim la apă, ne gândim despre adevărul despre apa de la robinet consumată de români, dar și despre cât de sănătoasă este.

De peste 400 de ani, oamenii beau apă îmbuteliată

Astfel, apa îmbuteliată provine dintr-o varietate de surse, inclusiv multe dintre aceleași surse ca și apa de la robinet.

Uneori, apa pe care o putem cumpăra într-o sticlă este pur și simplu apă publică de la robinet care a fost îmbunătățită într-un anumit fel, cum ar fi modificarea conținutului de minerale. Alte surse de apă îmbuteliată includ izvoarele, fântânile și apele de suprafață.

În lume, în anul 1621, prima îmbuteliere a apei a început la Holy Well, în Regatul Unit. A fost un început modest, într-o singură fabrică de îmbuteliere. În prezent, aceasta nu mai există, dar apa Malvern din izvoarele din această zonă este îmbuteliată și în prezent.

Dar, mulți, de-a lungul secolelor, au băut pur și simplu apa care venea din fântâni, iar ulterior, după inventatea sistemelor de transport și alimentre, de la chiuvetă. Dar câți dintre noi știu adevărul despre apa de la robinet consumată zi de zi?

 Cât de sănătoasă este banala apă de la robinet?

În prezent, în întreaga lume, a bea apă îmbuteliată este un lux în zilele noastre. Din datele Biroului de Sustenabilitate de la Universitatea Harvard, apa îmbuteliată costă de 3.000 de ori mai mult decât apa de la robinet.

Și pentru că apa îmbuteliată nu este la îndemâna oricui, oamenii preferă să consume în schimb banala apă de la robinet, dar cât de siguri putem fi de calitatea acesteia?

Apa de la robinet, numită și apă potabilă, sau în anumite cazuri, apă municipală, provine din fântâni mari, lacuri, râuri sau rezervoare.

De obicei, această apă trece printr-o stație de tratare a apei înainte de a fi introdusă în case și întreprinderi. În timp ce apa potabilă contaminată reprezintă o problemă în unele regiuni, apa de la robinet este, în general, sigură, convenabilă și ecologică, spun unii specialiști.

Cu toate acestea, în anumite zone, contaminarea apei potabile poate avea loc. De exemplu, anumite regiuni pot avea o expunere mai mare la toxine, cum ar fi poluanții industriali sau bacteriile provenite din scurgerile agricole. iar mai jos, vorbim de contaminanții descoperiți în banala apă de la robinet.

Care sunt contaminanții descoperiți în apa de la robinet?

Printre cei mai comuni contaminanți care se găsesc în apa de la robinet se numără plumbul, care poate produce leziuni cerebrale permanente la copii, și acizi perfluorooctanoici (PFOA), care a fost asociat cu cancerul.

Calitatea apei de la robinet depinde în mare parte de zona în care locuiți. În unele orașe, apa de la robinet poate conține niveluri ridicate de contaminanți, în timp ce în alte zone poate avea o cantitate scăzută de poluanți.

Adevărul despre apa de la robinet consumată de români. Cât de sănătoasă esteEste sigur să bei apă de la robinet?

În prezent, chiar dacă apa trece printr-o stație de tratare înainte de a ajunge în casa fiecăruia dintre noi, în compoziția ei se pot găsi și substanțe precum arsenicul, clorul și fluorul.

Consumul excesiv al fiecăreia dintre aceste substanțe enumerate până acum poate avea efecte nocive asupra sănătății:

PFOA – Acești compuși sintetici se acumulează în timp în organism și se descompun foarte greu, motiv pentru care sunt toxici pentru corpul uman.
Plumb – De cele mai multe ori, plumbul ajunge în apa pe care oamenii o consumă din cauza coroziunii țevilor și a instalațiilor sanitare.
Arsenic – Acesta este un mineral natural prezent în apa potabilă. Expunerea excesivă la arsenic din apa potabilă poate provoca cancer de vezică urinară, diaree, vărsături, cancer pulmonar și de piele, precum și afecțiuni ale pielii și plămânilor.
Clorul – Aceasta este principala cauză a gustului și mirosului neplăcut al apei de la robinet. Nivelurile de clor de până la 4 ml/L sunt considerate sigure în apa potabilă.
Fluorură – Această substanță se găsește în toate apele.

Numeroase studii din ultimii ani, bazate pe calitatea apei, au asociat fluorura din apa potabilă cu numeroase probleme de sănătate, cum ar fi fluoroza dentară, tensiunea arterială ridicată, probleme tiroidiene, acnee severă sau chiar cancer.

Și acum vine marea întrebare ”Este sigur să bei apă de la robinet?” După cum ați văzut, există o varietate de contaminanți.

Chiar dacă aceștia sunt prezenți doar la niveluri care nu prezintă riscuri ridicate pentru consumul uman, există cazuri în care consumul de apă de la robinet este contraindicat.

Prin urmare, nou-născuții, femeile însărcinate, persoanele în vârstă, persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau cu boli cronice ar trebui să evite consumul de apă de la robinet.

Sursa – playtech.ro