Cât mai costă gramul de aur de 14 și 18 karate în anul 2024?

De Jurnalul Național Actuale Investiții 682 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Anul 2023 s-a încheiat nivel record privind prețul aurului, provocat de conflictele geopolitice și incertitudinile economice. Cât costă gramul de aur de 14 și 18 karate în 2024?

Care sunt previziunile băncilor pentru 2024 privind prețul aurului?

Concret, prețul spot al aurului a atins un maxim istoric pe 4 decembrie, urcând la 303.8212 RON pe gram, înainte de a cunoaște o scădere și de a se stabiliza sub nivelul maxim din august 2020.

Datorită unor factori precum, un dolar american mai slab, randamente mai mici ale titlurilor de trezorerie și creșterea incertitudinii geopolitice, au susținut această creștere și analiștii par a crede că nu s-a atins încă punctul culminant.

În viziunea lor, perspectivele privind evoluția prețului aurului pentru următorii 5 ani sunt variate, cu majoritatea analiștilor preconizând o creștere moderată în 2025.

Astfel, aceste previziuni de creștere a prețului aurului, în prima jumătate a anului 2024 sunt sprijinite de faptul că piețele cred că FOMC (Comitetul Federal pentru Operațiuni de Piață Deschisă) a încheiat și că există chiar speculații cu privire la un posibil început de Bull Market.

Analiștii estimează că, pe măsură ce ne apropiem de pivotarea Fed și în condițiile unei economii care ar putea încetini, prețul aurului va atinge noi maxime.

Cu incertitudinea geopolitică și așteptările de scădere a dobânzilor, aurul continuă să fie considerat un activ de refugiu și o opțiune atractivă pentru investitori în căutarea stabilității în portofoliile lor.

Cât costă gramul de aur de 14 și 18 karate în 2024

Prețul aurului este susceptibil la schimbări în funcție de dinamica cererii și ofertei, prezentând variații semnificative de-a lungul timpului. În cursul anului 2023, prețurile per gram pentru aurul cu titlul de 14K și 18K au înregistrat evoluții notabile:

În luna ianuarie, casele de amanet ofereau 170 de lei pentru un gram de aur de 14K, în timp ce Banca Națională a României raporta un preț de 282 de lei pe gram.

În luna august, casele de amanet mențin un preț similar pentru aurul de 14K, iar pentru aurul de 18K oferă aproximativ 230 de lei pe gram. În aceeași perioadă, cursul BNR indică o valoare de 276 lei pe gram.

Specialiștii prognozează că prețul aurului va continua să crească în anul 2024.

Până în prezent, inflația moderată în SUA și brusca scădere a indicelui de surpriză economică la cel mai scăzut nivel din ultimele șase luni au susținut o atitudine dovish.

Se preconizează că tendința de relaxare a condițiilor economice va persista și în anul următor, într-un răspuns la politica monetară restrictivă.

Aurul, având calitatea de activ de refugiu, se bucură de popularitate datorită istoricului său și capacității de a furniza randamente pozitive în șase din ultimele opt perioade de recesiune.

În ianuarie 2024, un gram de aur costă 297.4521 lei, în timp ce anul trecut în decembrie costa 294.0805 lei.

Valoarea unui gram de aur se învârte în jurul a 300 de Ron, cu fluctuații minore.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: