Ce amendă riști dacă traversezi strada cu ochii în telefon?

De Jurnalul Național Actuale Călătorii 236 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În prezent, parlamentul se pregătește să ia măsuri pentru siguranța pietonilor, având în vedere tot mai multele incidente cauzate de atenția redusă la trafic din cauza telefoanelor mobile și a căștilor. Astfel, un proiect legislativ aflat în discuție propune sancțiuni pentru pietonii care traversează strada cu ochii în telefon sau cu căștile în urechi.

Pietonii care traversează cu ochii în telefon, pasibili de amendă

În cadrul unui proiect de lege care vizează schimbarea Codului Rutier, pietonii care se angajează în traversarea străzii fără să acorde atenție traficului, fiind distrași de dispozitivele mobile sau căști, riscă să primească amenzi considerabile. Autoritățile consideră că această măsură este necesară pentru a preveni accidentele și a asigura securitatea pietonilor în mediul urban.

Deși detaliile proiectului nu au fost încă stabilite în totalitate, este clar că scopul principal este de a responsabiliza pietonii pentru propria lor siguranță și pentru siguranța celor din jur. Se estimează că astfel de amenzi vor avea și un efect educațional, încurajând o conduită mai atentă în timpul traversării străzii.

În prezent, fenomenul tot mai răspândit al pietonilor care traversează strada cu ochii în telefon și cu căștile în urechi a ridicat îngrijorare în rândul autorităților și al șoferilor, determinând modificări în lege pentru a reduce riscurile de accidente rutiere.

Până la ce sumă pot ajunge amenzile?

Practic, inițiativa legislativă recent depusă de aleșii locali propune sancționarea pietonilor care utilizează telefonul, căștile sau aparatele de fotografie în timpul traversării pe trecerile de pietoni cu amenzi ce pot ajunge până la 435 de lei. Acest proiect de lege vine în contextul în care fenomenul de distracție excesivă cu dispozitive mobile în timpul traversării străzii devine tot mai frecvent și ridică preocupări serioase privind siguranța pietonilor.

Din păcate, în ultima vreme, Bucureștiul a devenit un exemplu al comportamentului pietonilor, unde „telefonul pare a fi accesoriu obligatoriu și nu excepție pe trecerile de pietoni din marile intersecții.”

Autoritățile consideră că această atitudine reprezintă un risc semnificativ pentru siguranța în trafic și, prin urmare, propun amenzi pentru a descuraja comportamentul distras.

Însă, ce este și mai trist este că persoanele în cauză nu realizează riscul la care se expun, fiind foarte sigure că pot face mai multe lucruri în timp ce traversează intersecțiile periculoase.

Acesta este și exemplul unui pieton întrebat de un reporter Digi dacă se poate concentra la trafic, având în vedere că avea castile în urechi. ”Am văzut că ai traversat în timp ce aveai căștile în urechi și vreau să te întreb dacă poți să fii atentă și la trafic, în același timp?

Pieton: „Da, consider că pot fi atentă și la trafic. Consider că pot să fac mai multe chestii în același timp.”, a răspuns o tânără, potrivit Digi24, acesta nefiind singurul răspuns care indică lipsa de responsabilitate a pietonilor.

Sursa – playtech.ro