Ce ar trebui să ştim despre hernia de disc şi cănd este necesar să mergem la medic?

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 159 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
Dacă durerea de spate nu încetează și, mai mult, experimentăm blocaje ale coloanei, până la punctul în care nu ne mai putem mișcă deloc, este posibil să fie vorba de ceva mai grav.

Posibil să fi căpătat o neplăcută hernie de disc. Aceasta este o afecțiune comună a coloanei vertebrale care poate provoca dureri intense, dar mai ales disconfort fizic semnificativ pentru cei afectați.

Nu de puține ori am auzit expresia cum că cineva are sau nu are coloana vertebrală. Desigur, această se referă la acele persoane care au demnitate. Însă acest lucru ne arată cât de importantă este această parte a corpului, fiind asociată cu virtuți atât de mari.

Coloana este, așadar, una dintre cele mai complexe structuri ale corpului uman, este formată dintr-o serie de vertebre interconectate, care oferă suport, protecție pentru măduva spinării și nervii spinali. Aceasta este o parte vitală a scheletului nostru.

Cănd ne referim la vertebre, trebuie să știm că între acestea se găsesc discuri intervertebrale, alcătuite dintr-un miez gelatinos numit nucleu pulpos, dar și un inel fibros dur, care le înconjoară. Aceste discuri funcționează ca niște amortizoare naturale, absorbind șocurile sau distribuind presiunea generată în timpul mișcării.

Atunci când structura discului intervertebral suferă o deteriorare sau o slăbire, iar materialul gelatinos din nucleul pulpos începe să iasă în afară inelului fibros apare ceea ce numim hernie de disc. Această proeminență sau ruptură poate apărea din cauza uzurii naturale a discului, traumatismelor, pozițiilor vicioase ale corpului sau a unor mișcări repetate, care exercită presiune excesivă asupra coloanei vertebrale.

Ca urmare, partea cu hernie poate exercita presiune directă  asupra nervilor spinali. Printre simptome putem include durerile locale în zona afectată. Acestea pot iradia către alte părți ale corpului în funcție de locația herniei. Presiunea asupra nervului poate declanșa senzații de amorțeală, furnicături, slăbiciune musculară în regiunile inervate de acesta.

De exemplu, o hernie de disc în regiunea lombară poate determina dureri în partea inferioară a spatelui, care se extind către șolduri și picioare. Pe de altă parte, o hernie cervicală înseamnă dureri în zona gâtului, umerilor, iradiind spre brațe. Această afecțiune poate varia în severitate, iar simptomele pot evolua în timp sau pot fi agravate de anumite activități.

Pentru a diagnostica o hernie de disc trebuie cunoscut istoricul medical al pacientului, se face o examinare fizică detaliată, se utilizează teste imagistice precum radiografiile, CT-ul sau RMN-ul. Acestea nu numai că vor confirma prezența unei hernii, dar o vor și localiza. Medicii care se ocupă de astfel de probleme sunt cei specializați în ortopedie, neurologie, fizioterapie.

Simptome pe larg

Despre ceea ce simte un pacient care are o astfel de afecțiune, durerea este principala manifestarea a bolii. Această poate avea diverse intensități. Pe lângă durere, mai avem însă și alte simptome cum ar fi amorțeală, slăbiciune musculară. Presiunea exercitată de hernie asupra nervilor poate determina senzația de amorțeală sau furnicături în zonele inervate de aceștia.

De asemenea, poate provoca slăbiciune musculară în membrele afectate. Durerea și disconfortul asociate cu hernia pot limita capacitatea de a efectua activități zilnice obișnuite, cum ar fi ridicarea obiectelor grele sau îndoirea coloanei vertebrale.

Hernia de disc poate afecta semnificativ calitatea vieții pacienților, determinând absența de la muncă, scăderea performanței la locul de muncă, dificultăți în activitățile de zi cu zi și chiar depresie sau anxietate din cauza durerii cronice și a incapacității de a face față situațiilor obișnuite.

Tratamente

Nu toate herniile au nevoie de ajutorul unui medic. Sunt unele care se vindecă de la sine, chiar în multe cazuri. Așa că pentru herniile de disc de mică intensitate moderate, tratamentul inițial poate include odihnă activă, modificări ale stilului de viață. Dacă vorbim însă despre unele cu intensitate moderată poate fi necesară terapia fizică, exerciții de întărire a mușchilor din jurul coloanei vertebrale.

De asemenea, pot fi prescrise medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau analgezice pentru controlul durerii. În unele cazuri, medicamentele pot fi injectate direct în zona afectată pentru a reduce inflamația.

Cele mai comune proceduri includ injecții epidurale de corticosteroizi. De asemenea, există clinici care pun la dispoziție o mulțime de tratamente non-invazive sau minim invazive. Totuși, în cazul în care simptomele persistă sau devin severe se poate ajunge la bisturiu.

Operația de hernie de disc implică îndepărtarea materialului discului herniat care exercită presiune asupra nervului. În unele cazuri, poate fi necesară o stabilizare a coloanei vertebrale.

Cum facem prevenție

Nu este deloc dificil să avem grijă de noi. De cele mai multe ori putem evita astfel de situații neplăcute doar adoptând un stil de viață sănătos. Adoptarea unei posturi corecte la locul de muncă sau în timpul activităților zilnice poate reduce riscul de hernie de disc.

Trebuie să știi că excesul de greutate poate crește presiunea asupra coloanei vertebrale, crescând astfel riscul apariției acestei afecțiuni. Menținerea unei greutăți sănătoase se poate face prin dietă echilibrată, prin exerciții fizice regulate.

Ridicarea obiectelor grele în mod incorect poate exercita presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale. Este important să nu ridici obiecte prea grele pentru ține, iar când o faci, acestea trebuie ridicate fără a te apleca.

Sursa – www.capital.ro