Ce crede Volodimir Zelenski după vestea moarţii lui Evgheni Prigojin?

De Jurnalul Național Actuale Externe 164 citiri
4 min citire
 

Zvonurile despre moartea lui Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin, cunoscuți ca lideri ai grupării paramilitare Wagner, au fost confirmate de mercenarii din această organizație, conform declarațiilor oficiale ale lui Vladimir Rogov, desemnat de ruși pentru a coordona informațiile în regiunea Zaporojie. Cu toate acestea, există și reacții la care nimeni nu s-ar fi așteptat, mai ales venind din partea liderului ucrainean.

Ce a transmis Volodimir Zelenski?

În timp ce unele surse indică faptul că cei doi lideri ar fi murit într-un accident aviatic sau ca urmare a unor acțiuni antiaeriene, speculațiile continuă să crească tensiunile în spațiul media. Moartea lor nu a fost încă confirmată oficial de guvernul rus, ceea ce adaugă și mai multe semne de întrebare asupra a ceea ce s-ar putea ascunde în spatele acestui eveniment.

Vă reamintim că, șeful mercenarilor, Evgheni Prigojin, a postat imagini video cu el pe Telegram, în echipament de luptă și cu o armă în mână, dând asigurări că gruparea sa va face Africa „mai liberă”. Mesajul său, transmis în timp ce se afla într-un peisaj arid a fost considerat drept un semn că fostul lider Wagner se află pe continentul African, aceasta fiind și prima filmare cu el de la rebeliunea armată din 24 iunie.

În ciuda misterului din jurul morții sale, există și nume sonore din război, care nu au dorit să comenteze decesul, iar unul dintre aceștia este chiar Volodimir Zelenski.
Astfel, președintele Ucrainei a ales să transmită prin intermediul rețelelor de socializare, în noaptea de miercuri spre joi, un mesaj de recunoștință și admirație pentru eroii din propria țară.

Publicarea unui video în care anunță premiile „Legenda a Ucrainei” a fost însoțită de cuvinte calde de laudă pentru personalitățile excepționale care au contribuit la dezvoltarea și salvarea țării, acestea fiind menționate pe rând de lider.

Cine se află pe lista cu mențiuni onorifice a lui Zelenski?

Printre acești eroi se numără indivizi precum Dmytro „Da Vinci” Kotsiubailo, un comandant militar remarcabil care și-a pierdut viața în linia întâi a bătăliei, sau Albina Deriugina, o antrenoare de gimnastică ritmică de prestigiu mondial.

De asemenea, într-o notă de solidaritate internațională, japonezul Fuminori Tsuchiko a fost menționat pentru eforturile sale în sprijinul comunității ucrainene în timpul conflictului. Pe măsură ce ancheta asupra morții liderilor Wagner continuă și informațiile oficiale sunt așteptate, sunt de așteptat reacțiile diferite în rândul populației și al comunității internaționale.

O reacție legată de așa-zisa moarte a lui Evgheni a venit și din partea SUA, Casa Albă transmițând un comunicat succinct, prin care a confirmat că președintele SUA, Joe Biden, a fost informat despre recentul accident aviatic înregistrat în Rusia.

Președintele american nu s-a arătat ”surprins” de vestea prăbușirii avionului din Rusia. Întrebat de reporteri dacă el crede că Vladimir Putin este responsabil, a spus: „Nu se întâmplă multe lucruri în Rusia în care Putin să nu fie în spate”.

Sursa – playtech.ro