Ce este agentul AI pentru angajații de la birou şi cum îi afectează?

De Jurnalul Național Actuale Tech 250 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În prezent,„Agenții AI” sunt un nou tip de sistem AI gata să schimbe munca pentru totdeauna. Ei lucrează ca un asistent personal, sau „angajat sintetic”care poate lua propriile decizii și pot folosi aplicațiile fără supravegherea omului.

În contextul comparativ, termenul a fost evidențiat în această săptămână de noul start-up britanic Tomoro, care își propune să reducă săptămâna de lucru la trei zile în următorii cinci ani, potrivit Aol.co.uk. Fondatorul Ed Broussard descrie inteligența artificială drept „o schimbare la fel de mare ca și inventarea agriculturii”.

În afirmaţiile sale, „Imaginați-vă că-i spuneți unui vânător că în viitor va exista mai multă hrană și că nu va fi nevoie de niciun efort pentru a mânca. Asta va face AI pentru productivitatea la locul de muncă”, a declarat el.

În plus, Ed Broussard are o viziune îndrăzneață despre modul în care agenții AI pot avea impact asupra locului de muncă.

Aici, „Nu vorbim despre simpla automatizare sau eliminarea sarcinilor repetitive. Tomoro va integra angajații sintetici în afaceri alături de oameni reali care au capacitatea de a raționa, de a crește, de a-și crește cunoștințele, de a-și adapta tonul și de a rezolva problemele” , a declarat el.

Ce sunt agenții AI

Când interacționați cu ChatGPT, trebuie să introduceți o întrebare și modelul AI oferă un răspuns. Astfel, Agenții AI sunt proiectați să gândească și să acționeze în mod independent și nu se limitează la generarea de text și imagini. Ei pot naviga pe web, pot folosi aplicații și chiar pot face plăți.

Pentru a-i pune în funcțiune, trebuie doar să le oferiți o sarcină, iar ei creează o listă de sarcini și descoperă cum să o realizeze.

Cum îi vei folosi

Bill Gates crede că, în cinci ani, oamenii vor spune pur și simplu computerelor ce vor să obțină, iar agenții AI o vor face pentru ei. În plus, Gates a spus că și-a imaginat existența agenților AI de mai bine de ani, după ce a scris despre ei în cartea sa din 1995, „The Road Ahead”. Iată că progresele recente în AI au făcut posibilă apariția lor.

Pe blogul său GatesNotes, el a spus: „Nu va trebui să utilizați aplicații diferite pentru sarcini diferite. Pur și simplu veți spune dispozitivului vostru, în limbajul de zi cu zi, ce doriți să faceți. În viitorul apropiat, oricine este online va putea avea un asistent personal alimentat de inteligență artificială care depășește cu mult tehnologia actuală.”

Când vor putea „agenții AI” să schimbe lumea

Mulți oameni prevăd că evoluția pieței agenților AI va fi extrem de rapidă. Se estimează că piața va fi de 65 de miliarde de dolari până în 2030, în creștere cu 45% în fiecare an, potrivit cercetării MarketDigits.

Cercetătorii de la divizia DeepMind de inteligență artificială a Google cred că „agentul generalist” Gato AI, care poate îndeplini sarcini, inclusiv stivuirea blocurilor cu un braț robot, ar putea duce IA la nivel uman.

Directorul de cercetare Nando de Freitas a declarat anul trecut: „Totul este despre a face aceste modele mai mari, mai sigure, mai eficiente, mai rapide la eșantionare, cu memorie mai inteligentă, mai multe date inovatoare. Rezolvarea acestor provocări este ceea ce va oferi Inteligență Generală Artificială.”

Practic, Demis Hassabis, șeful DeepMind, consideră că AI va putea ajunga la nivel uman într-un deceniu.

Sursa – www.capital.ro