Ce este si cum funcționează un ascensor auto?

0 232

Ascensorul auto folosește aceleași principii fizice de bază ale unui elevator pentru deplasarea verticală a autovehiculelor cu sau fără ocupant. Diferențierea între produse se face în funcție de design sau tehnologiile utilizate. Această invenție poate eficientiza sistemul de parcare interioară din spațiile comerciale, clădirile de birouri sau cele rezidențiale. Instalarea unui elevator auto în parcarea de la nivelurile inferioare ajută la valorificarea întregului spațiu disponibil, fără a investi într-o rampă de tranzit între etaje. Fiind produse de ultimă generație, ascensoarele auto îți oferă garanția transportării mașinii în condiții de siguranță deplină, într-un spațiu robust și silențios.

Cum funcționează un ascensor auto?

Principiul fizic folosit de elevatoarele hidraulice este legea lui Pascal, care spune că presiunea exterioară exercitată asupra unui lichid se transmite integral în întreaga masă a lichidului și în toate direcțiile. Utilizarea presei hidraulice pentru a câștiga forță de împingere se regăsește în industria auto și în construcții. În cazul unui elevator, presa hidraulică direcționează cabina în sus folosind forța lichidului colectat într-un cilindru pentru a împinge un piston ce o pune în mișcare. Pentru coborârea cabinei ascensorului, lichidul din cilindru este transmis într-un rezervor lichid, presiunea scade, iar greutatea mecanismului oferă forța necesară deplasării în jos. Un sistem de control asigură cu precizie oprirea cabinei într-un punct bine stabilit, permițând accesul pasagerilor în cabină la același nivel cu pardoseala etajului.

Care sunt părțile componente ale unui ascensor auto?

Ascensoarele auto sunt alcătuite din componente mecanice, componente electronice și sisteme de siguranță suplimentare. Mecanica este asigurată de elementele principiului transmiterii presiunii de fluid sau legea lui Pascal: cilindru, piston, lichid hidraulic, rezervor pentru lichid, pompă rotativă, supape. Partea electronică diferă de la un model la altul, în funcție de tehnologia aleasă, de la un tablou de distribuție până la calculatoare complexe.

Toate aceste elemente sunt îmbinate pentru ca întregul angrenaj să ofere fiabilitate sistemului și confort utilizatorului. Pentru buna funcționare a componentelor electrice și pentru aerisirea spațiului din cabină, ascensoarele sunt dotate cu o serie de ventilatoare ce reglează presiunea aerului, sporind siguranța sistemului, a autoturismului transportat și a persoanelor din incintă. Între elementele de siguranță se regăsesc sisteme care se activează automat în cazul unui blocaj și comunică eventualele disfuncționalități către firma care oferă servicii de mentenanță.

Câte tipuri de ascensoare auto există?

Principalul criteriu de diferențiere a elevatoarelor auto este masa maximă pe care o pot transporta. Există tipuri de ascensoare dedicate autoturismelor de clasă mică sau medie și lifturi pentru mașini mari. Tot pentru interior există sisteme de parcare complexe care eficientizează la maximum spațiul prin deplasarea automobilelor atât pe verticală, cât și în lateral. Prin stivuirea automobilelor dintr-o parcare, locurile de parcare disponibile cresc de două, trei sau chiar patru ori în același spațiu, datorită valorificării eficiente pe mai multe niveluri. În afară de ascensoarele cu cabină, mai există platforme auto tip foarfecă, platforme auto fara cabina completa, elevatoare pentru ateliere auto etc.  

Merită să cumperi un ascensor auto?

Ascensoarele auto sunt deja prezente în multe spații comerciale și clădiri de birouri, în special în spații urbane aglomerate. Investiția este una pe termen lung, dar își dovedește eficiența chiar și în cazul clădirilor rezidențiale, unde numărul automobilelor depășește de cele mai multe ori numărul apartamentelor. Întreținerea ușoară a angrenajului, consumul redus de energie și siguranța pe care o oferă pentru depozitarea mașinilor recomandă instalarea unui astfel de sistem în casa sau afacerea ta. De asemenea, confortul utilizatorilor este sporit de controlul prin telecomandă asupra garajului mobil al mașinilor tale.

Un ascensor auto te scutește de grija siguranței mașinii acasă, la cumpărături sau la serviciu. Numărul tot mai mare de mașini din aglomerațiile urbane face ca spațiile de parcare să rămână insuficiente. Gestionarea eficientă a suprafeței unei parcări interioare prin instalarea sistemelor inteligente de parcare supraetajată se dovedește a fi o investiție profitabilă.

Sursa: News 24 Romania.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata